Argentinský senát odhlasoval zestátnění YPF

Buenos Aires - Argentinský senát odhlasoval zestátnění energetické společnosti YPF. Vláda by tím měla získat 51procentní podíl v největší energetické firmě v zemi a prakticky tak i kontrolu nad ropnou produkcí. Španělé, kterým firma patří, krok kritizují a hrozí odvetou. Rozhodnutí senátorů musí ještě schválit poslanecká sněmovna, která má hlasovat příští týden.

Trvalo to 13 hodin, než argentinský senát schválit to, s čím se už dopředu počítalo. Kdysi státní firma, která byla zprivatizována před dvaceti lety, se má teď opět vrátit do rukou státu. Vláda to odůvodňuje tím, že majitel YPF, španělský Repsol, do firmy málo investoval.

„Oni neinvestovali ve Španělsku, ale na finančních trzích. Mají vysoké indexy zadlužení. Jsem přesvědčen, že jakmile budou operace Repsolu více rozkryty, španělské protesty budou utichat. To, že se španělská vláda plete do našich záležitostí, je velká chyba,“ uvedl senátor  Miguel Angel Pichetto.

Argentinci znárodnění podporují

Návrh podpořila i část opozice a souhlasí i většina obyvatel. Mnozí totiž věří, že právě privatizace státních společností a uvolňování trhu v 90. letech minulého století způsobilo krach Argentiny na přelomu let 2001 a 2002. „Kdokoliv miluje Argentinu jako svoji zemi, musí souhlasit. Ten zákon chrání zájmy naší země,“ kometoval situaci jeden z bývalých zaměstnanců YPF Ramon Mercado.

Madrid s rozhodnutím Argentiny nesouhlasí a debaty o znárodnění zvyšují napětí mezi oběma zeměmi. Za Španělsko, což je pro Argentinu největší zahraniční investor, se už postavila Evropská unie. Argentina si z toho ale zatím příliš nedělá. „Tento krok je naprosto legální. Držíme se ústavy, a to slovo od slova,“ dodal Pichetto.

Balík 51 procent akcií, které chce Argentina znárodnit, Repsol ocenil na 10 a půl miliardy dolarů. O tom, kdy a jestli vůbec firma v případě znárodnění YPF dostane kompenzaci, se zatím nemluví.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)