Benzin zlevňuje, pumpy tvrdě bojují o prořídlé zákazníky

Praha - Velké pumpařské řetězce bojují o prořídlé zákazníky a snižují ceny benzinu na úroveň nejlevnějších pump. Následují zejména síť čerpacích stanic Tank Ono, která chce jít s cenou ještě níž. „Je za nižšími cenami ve značkových řetězcích jen reakce na podmínky trhu, nebo také snaha zlikvidovat konkurenci?“ ptá se dnešní Mladá fronta DNES.

Před atraktivním prodlouženým víkendem přichází pro motoristy dobrá zpráva. Ceny benzinu změní po téměř třech měsících směr a zamíří dolů. Může za to nižší cena benzinu na burze v Rotterdamu, která ovlivňuje ceny i u pump v Česku. Zlevnění by mělo být v řádu desítek haléřů, jeho výše však bude záležet zejména na místní konkurenci. V tuzemsku totiž probíhá cenová válka mezi benzinkami.

K neobvyklému kroku se odhodlaly velké řetězce, jako Benzina, Shell, OMV či Agip. V některých městech drží ceny na úrovni nejlevnějších pump, které byly obvykle o dvě koruny levnější, než jejich značkové protějšky. Jde hlavně o Mělník, Teplice, Tábor či Prostějov. V Liberci byl například Agip levnější než supermarketová pumpa u Globusu. Značkové pumpy se snaží získat zpátky zákazníky, kteří kvůli rekordně vysoké ceně benzinu, které v průměru dosahují 37,78 korun za litr, přestávají tankovat.

Kam se jezdí tankovat a kde mají naopak prázdno

Benzinka na Jižní spojce, cena naturalu 39 korun 40 haléřů, za 10 minut natáčení ČT u ní načerpala jen dvě vozidla. Na osm kilometrů vzdálené pumpě s cenou o tři koruny nižší byla situace o poznání veselejší, za stejnou dobu se u stojanů vystřídalo na 35 aut.

Na levnější pumpu se jezdí někdy i přes celou Prahu, vyplatí se to. Na nádrži se dají ušetřit nemalé peníze. Některé čerpací stanice se své zákazníky snaží nalákat na takzvané šťastné dny, jednou týdně nabídnou pohonné hmoty až o 2 koruny levněji. Přílišné šetření se ale nemusí vyplatit. Hlavně malé pumpy s nápadně nízkými cenami mohou ve snaze ušetřit benzin ošidit tak, že nakonec motor poničí.

Společným jmenovatelem nejlevnějších míst v Česku je pak často blízkost řetězce pump Tank Ono, který postavil svůj byznys na nízkých maržích. Konkurenti tvrdí, že funguje jen díky nezdaněnému zboží. Majitelům se však nikdy pochybení neprokázalo. „Konkurence nás nevymaže,“ uvedl včera spolumajitel Tank Ono Jiří Ondra, který chce dnes zlevnit benzin o 60 haléřů na 35,90 korun.

Velké řetězce mají mnohde stejné ceny jako pumpy u supermarketů

Je to věc, která se na českém trhu s pohonnými hmotami ještě nestala. Lídři v oboru přestali na mnoha svých čerpacích stanicích držet značkové ceny pohonných hmot a začali je směřovat až na nejnižší úroveň nejlevnějších pump. Vedou je k tomu klesající prodeje, způsobené jak vysokými cenami kvůli drahé ropě, tak i nechutí Čechů utrácet kvůli vládním úsporám a špatné náladě z proběhlé krize.

Zda dojde k plošnému snížení cen, není však úplně jisté. Pumpaři v oblastech s menší konkurencí budou v pokušení ceny před prodlouženým víkendem ponechat nahoře, aby si zlepšili výnosy. V posledních týdnech byly totiž marže na benzinu podstatně nižší, než je obvyklé. S tím, jak benzín stále zdražoval, nechtěly pumpy nárůst ceny plně přenášet na prořídlé zákazníky. Čerpadláře tak živila hlavně nafta, kde tlak na růst ceny nebyl tak vysoký a mohli na ní mít průměrné marže.

„Marže benzinu byly pod naším očekáváním, na lidi funguje psychologická hranice čtyřiceti korun, kterou nechtěl nikdo překročit,“ přiznal včera šéf maloobchodu skupiny Unipetrol Martin Durčák.

16:9 new
Zdroj: ČT24

Ceny jdou dolů jen v místech, kde existuje konkurence

Ceny jdou však možná dolů také kvůli tažení proti nechtěné konkurenci, symbolizovanou firmou Tank Ono. „Vydržím klidně několik let, velké řetězce jen ukázaly, že jde prodávat levně,“ říká k tomu Ondra. Domlouvání se na cenách je samozřejmě zakázáno a žádná firma jej nepřizná. Faktem je, že ve městech, kde Tank Ono nepůsobí, je cena výrazně vyšší. Například v Brně se litr naturalu prodává i přes 39 korun.

Automobilisté jsou nespokojení s vysokou spotřební daní. Organizátoři protestu připravují petici, která již čítá na 35 tisíc podpisů. Na vládu ji ponesou příští týden. Možná je ale potká nepříjemné překvapení, státní rezervy má pomoct zaplatit nová daň z ropných produktů. Ta by ceny benzinu vyhnala až o 20 haléřů na litr.

Reportáž Zuzany Luňákové a Jana Hreňa (zdroj: ČT24)
Vydáno pod