Škoda Auto zvýšila v 1. čtvrtletí zisk o téměř 12 procent

Wolfsburg - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zvýšila v 1. čtvrtletí meziročně zisk o 11,8 procenta na 209 milionů eur, tedy na téměř 5,2 miliardy korun. Vyplývá to z hospodářských výsledků, které dnes zveřejnila skupina Volkswagen Group. Škoda podle údajů Volkswagenu prodala v prvních třech měsících celkem 206 000 aut, což je o 13,9 procenta meziročně více.

Mladoboleslavská automobilka však zákazníkům od ledna do března dodala 242 732 vozů, což je meziroční nárůst o 11,8 procenta. Do této statistiky spadají i vozy objednané ještě v loňském roce. Za prodej aut Škoda Auto utržila v 1. čtvrtletí celkem 2,9 miliardy eur, tedy téměř 72 miliard korun, což je o 8,3 procenta meziročně více.

„Povzbuzující byla především poptávka po modelech fabia, yeti, octavia a také po rapidu v Indii,“ uvedl mateřský koncern Volkswagen. Provozní zisk největší evropské automobilky Volkswagen v prvním čtvrtletí vzrostl o 10,2 procenta na 3,2 miliardy eur (79,2 miliardy korun). Výsledky díky rekordnímu prodeji aut překonaly odhady analytiků, kteří počítali se snížením zisku.

Zisk Volkswagenu díky rekordnímu prodeji nečekaně vzrostl 

Provozní zisk největší evropské automobilky Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, v prvním čtvrtletí vzrostl o 10,2 procenta na 3,2 miliardy eur (79,2 miliardy korun). Analytici přitom očekávali snížení zisku Volkswagenu o téměř devět procent na 2,7 miliardy eur. Příjmy
stouply o 26,3 procenta na 47,3 miliardy eur. Dodávky vozů zákazníkům pak meziročně vzrostly o 11,1 procenta na 2,2 milionu vozů.

Skupině se dařilo ve všech regionech a její podíl na celosvětovém trhu osobních aut stoupl o 0,3 procentního bodu na 12,2 procenta. Skupina Volkswagen je nyní druhou největší automobilkou na světě. Do roku 2018 chce zvýšit prodej na více než deset milionů vozů a stát se světovou jedničkou. Podle studie poradenské společnosti Ernst & Young se Volkswagen stal loni světovou jedničkou podle tržeb. Kromě Škody a hlavní značky VW patří koncernu rovněž značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Seat.

Vydáno pod