Padělané elektronické cigarety mohou vážně poškodit zdraví

Praha - Padělatelé značkového zboží se snaží držet krok s dobou a kromě tradičního oblečení či obuvi vyrábějí napodobeniny nových prodejních hitů, jako jsou například náplně do elektronických cigaret, náramky či upomínkové předměty. Rozmáhá se rovněž obchod s padělanými léky. Dnes to na Česko-francouzském kolokviu o prosazování práv duševního vlastnictví uvedla Markéta Krčmářová z Generálního ředitelství cel ČR.

„Nejnovějším trendem jsou v rámci dovozů z třetích zemí padělky esencí do elektronických cigaret, které jsou k nám dopravovány většinou letecky hlavně z Číny a Hongkongu,“ uvedla Krčmářová. Napodobeniny značkových náplní do elektronických cigaret však mohou podle Krčmářové vážně poškodit zdraví, jelikož mají pochybné složení. Odborníci nevylučují, že některé z nich obsahují i životu nebezpečné látky, které se používají jako přísady do chladících směsí.

Padělky mohou vážně poškodit zdraví

Rapidně vzrostlo i množství zásilek padělaných léků. Většina je původem z Indie. Zatímco v roce 2010 celní správa evidovala 89 případů zabavených zásilek padělků léků, loni jejich počet vzrostl na 204. Léky se tak z pohledu četnosti případů zboží zadrženého v celním řízení umístily na druhém místě za oblečením. „Je to celosvětový problém a Česká republika samozřejmě není výjimkou,“ podotkla Krčmářová.

Léky - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Celníci loni zabavili 3,822 milionu kusů padělků značkového zboží, jejichž počet ve srovnání s rokem 2010 vzrostl o bezmála 60 procent. Celková odhadovaná hodnota zadržených napodobenin naopak klesla z předloňských 4,29 miliardy korun na 2,744 miliardy korun. Zhruba polovinu padělků celníci zajistili při pokusu o jejich dovoz do Česka a zbývající část byla odhalena na tuzemském trhu. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila celní správa.  

Hlavní část loni zabavených padělků opět tvořily napodobeniny značkového oblečení, obuvi, hraček, šperků, módních doplňků, visaček a etiket. „Stále častěji ale zajišťujeme i padělky výrobků, které mohou být škodlivé nebo životu nebezpečné. Jedná se hlavně o kosmetiku, hračky, součástky do automobilů, mobilní telefony, alkohol i léky,“ uvedl generální ředitel Generálního ředitelství cel ČR Pavel Novotný.

Rozhovor s Jiřím Bartákem (zdroj: ČT24)

Novotný upozornil, že stále častěji jsou padělky v Česku nabízeny také prostřednictvím internetu. Celní správa proto zřídila speciální pracoviště internetové kriminality, které monitoruje nabídku napodobenin značkového zboží na internetu.

Podle ČOI se prodej padělků se koncentruje v příhraničních oblastech. Stánkový prodej napodobenin ale upadá a k dostání jsou stále častěji i v kamenných obchodech a na internetu. Padělky loni ČOI odhalila například v některých pražských obchodních centrech a několika kamenných prodejnách v centru hlavního města.

Vydáno pod