Draghi: Vytvořte orgán pro záchranu bank postižených krizí

Frankfurt - Narušení procesu integrace finančních trhů zemí eurozóny, nacionalizace a vzájemná nedůvěra bank jsou hlavními důsledky finanční a dluhové krize. Dle Evropské centrální banky se od začátku letošního roku ale situace postupně stabilizuje. Současně s touto informací vyzval šéf instituce Mario Draghi k založení orgánu, který by se zabýval koordinací záchrany bank v eurozóně.

„Od roku 2007 a zejména po zesílení krize na evropském trhu státních dluhopisů v roce 2011 se finanční integrace v Evropě značně zpomalila, tento vývoj kontrastuje s neustálým pokrokem ve finanční integraci během předešlých 25 let,“ stojí ve zprávě ECB.

ECB poukázala na to, že dva její tendry levných tříletých úvěrů v prosinci a letos v únoru situaci v tomto ohledu zlepšily. „Začátkem roku a zvláště po druhé refinanční operaci ECB vykazují indikátory finanční integrace známky zlepšení,“ uvedla banka.

Draghi: Vytvořte orgán na záchranu bank v celé eurozóně

"Argumenty ve prospěch posílení bankovního dohledu a řešení jejich potíží na úrovni eurozóny jsou mnohem očividnější (….) pracovat na této věci by bylo v současné kritické době nanejvýš prospěšné," prohlásil Draghi.

Klíčové země eurozóny v čele s Německem dosud myšlenku centrálního záchranného fondu pro všechny banky měnové unie důrazně odmítaly.

V rámci programu by banky zasažené krizí měly přímý přístup k Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM), trvalému záchrannému fondu eurozóny. „Důvodem k takovému spěchu je krize ve Španělsku a obava, že by se mohla rozšířit na další země.“

Vydáno pod