ERÚ chce zavést maximální ceny energií

Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) plánuje kvůli stížnostem spotřebitelů na obchodníky s energiemi zavést pro domácnosti maximální cenu energie. Za první čtvrtletí zaznamenal na energetické firmy téměř tři tisícovky stížností. Dodavatele vyzval k nápravě, jinak jim hrozí sankce, uvedla mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová.

Lidé si nejčastěji stěžují na metody firem při uzavírání smluv, s neakceptováním odstoupení od smlouvy či s nedodržováním lhůt pro vystavení vyúčtování. „Pokud nenastane náprava na trhu s energiemi, je ERÚ připraven zavést regulaci ceny pro domácnosti formou maximálních cen,“ přiblížila mluvčí.

ERÚ zaznamenal nejvíce podnětů a stížností od zákazníků společností České energetické centrum, České energetické centrum Jih, Centropol Energy a Bohemia Energy. Další neuspokojivé jednání ve vztahu k zákazníkům úřad registroval u RWE Energie, ČEZ Prodej, E.ON Energie, X Energie a Bicorn.

Obchodníci byli povoláni na kobereček

Celkem 27 dotčených obchodníků si předsedkyně ERÚ Alena Vitásková pozvala tento týden k jednání. Firmy se stížnostmi seznámila a vyzvala je k bezodkladné nápravě. Úřad je připraven za přestupky firem udělovat také finanční sankce a odebírat licence. „Poskytování neúplných a lživých informací zákazníkům a klamavé a agresivní obchodní praktiky se obzvláště vyskytují v jednání podomních prodejců - dealerů, kteří se soustřeďují hlavně na seniory a nemocné spoluobčany,“ uvedl úřad.

Elektrické vedení
Zdroj: ČT24

„Vítáme snahu ERÚ s cílem kultivace situace na energetickém trhu. Nejsme si však jisti, zda regulace stanovení maximálních cen je ten pravý prostředek, který bude znamenat úspěch,“ míní mluvčí RWE Martin Chalupský. E.ON pak vyjádřil ochotu pracovat na napravení situace. „Všechny tyto záležitosti jsme připraveni konstruktivně řešit a přispět i vlastními návrhy k jejich řešení,“ prohlásil jeho mluvčí Vladimír Vácha.

Současně chce úřad s firmami spolupracovat na přípravě takzvaného kodexu obchodníka s energiemi. „Ochrana zákazníků pro nás nejsou pouze paragrafy v příslušných zákonech. Po ukončených kontrolách jsme u některých obchodníků zahájili správní řízení a další opatření, která pomohou zlepšit neutěšenou situaci na liberalizovaném trhu s energiemi,“ doplnila Vitásková.

Vydáno pod