Potravinářská komora se v testu zaměřila na 10 čokolád. Pět z nich obsahovalo více než 70 procent kakaové sušiny, a šlo tedy o velmi kvalitní čokolády, dalších pět obsahovalo 25 až 50 procent sušiny. „Všechny tyto čokolády vyhověly jak označením, tak v rámci analytického testování všem deklarovaným hodnotám,“ informovala v rozhovoru pro ČT24 mluvčí potravinářské komory Dana Večeřová.
I kvalitní čokolády někdy obsahují i jiné tuky než ty z kakaa
Přesto testy přinesly některá překvapivá zjištění. Jedním z nich bylo například to, že ve dvou vysoce kvalitních čokoládách byly přítomny jiné tuky než pouze ty z kakaové hmoty. To komora neočekávala. „Ale zákon to připouští, takže je to v pořádku,“ dodala Večeřová.
Do pravé hořké čokolády patří jenom kakaový prášek, kakaové máslo, vanilka a cukr. Tyto suroviny ale nejsou nejlevnější, a tak je někteří výrobci nahrazují. Běžní výrobci cukrovinek tak občas čokoládu „vylepšují“ třeba mléčným nebo máslovým tukem, takzvanými éčky a sladidly. Pokud ale složení uvádí na obalu, ani kontroloři na ně nedosáhnou.
Čokoláda v podobném kabátku jako náhražka
Inspektoři si při nákupu čokolád všimli také toho, že někteří výrobci užívají velmi podobné obaly pro čokoládu i čokoládové náhražky. „My jsme při nákupu zjistili, že jsme měli na regále velice podobné čokolády vedle sebe. Z toho jedna čokoláda čokoládou byla a druhá nebyla,“ podotkla Večeřová. Název čokoláda nesmějí používat podle evropských regulí výrobky, které obsahují méně než 25 procent kakaové hmoty.

Reportáž Michaely Polákové
Reportáž Michaely Polákové
Rozhovor s Danou Večeřovou
Náhražky čokolád výrobci většinou označují jako kakaové pochoutky. „Je to tam napsané malým písmem někde vzadu. Ale podle toho obalu si spotřebitel může myslet, že se jedná o čokoládu,“ dodala Večeřová. Zákazník šizenou čokoládu pozná, pokud ji zlomí - ta kvalitní musí mít ostré hrany. „Když něco takového sníte, tak nebudete mít žádnou chuť kakaa v ústech a budete mít takový tukový povlak v ústech. Poznáte to, i když ji máte na ruce, tak se vám okamžitě rozehřívá,“ popsala majitelka cukrárny Klára Frycová. Sezonu mají tyto napodobeniny na Vánoce a Velikonoce - vyrábí se z nich totiž hlavně figurky a kolekce.