Irák se připravuje na ropný boom

Bagdád - Těžaři ropy v Iráku se chystají na velký boom produkce. Přitom už v současnosti je země třetím největším vývozcem na světě a denní export suroviny se blíží ke třem milionům barelů. Vláda by ale chtěla mít až čtyřnásobnou kapacitu.

Podle posledních odhadů má Irák druhé největší zásoby ropy na světě, které dosahují zhruba 143 miliard barelů. Jenže kvůli mezinárodním sankcím a dlouhotrvající válce z nich země dlouho nemohla těžit naplno. Tento stav se má brzy změnit. Celkem má vzniknout 23 vrtů, kterými zahájí první fázi rozvoje nová těžební oblast Západní Kurna 2, jak uvedl irácký ministr pro ropný průmysl Abdul-Kareem Luaibi. 

Irácká vláda chce poklad z hlubin rychle dostat na povrch a s jeho pomocí obnovit dlouho decimovanou ekonomiku země. Vyhlásila proto mezinárodní tendry na těžbu a rozvoj pro velké ropné společnosti. Obří pole na jihu dostal do správy ruský Lukoil, který má během šesti let navýšit těžbu na skoro dva miliony barelů denně. To jsou dvě třetiny současné produkce celé země.  

„Společné dílo Iráčanů a Rusů, těžební oblast západní Kurna 2, je oficiálně otevřena. Je to jedna z největších objevených zásobišť ropy na světě,“ dodal viceprezident Lukoilu Sergej Nikiforov. Lukoil vloží do rozvoje oblasti 25 miliard dolarů. Výměnou za to ji bude 20 let kontrolovat a po tu dobu mu připadne 65 procent zisků z těžby.