Velký ruský trh láká nejednoho exportéra

Moskva - Ekonomická krize na chvíli zmrazila vzájemný obchod mezi Českem a Ruskem, nyní se však zdá, že se vše dává opět do pohybu. Členství Ruska ve WTO přispívá k osmělování českých firem ke vstupu na velký východní trh. Exportéři se však budou muset bít o každou zakázku, konkurence ostatních zemí, které se snaží zabodovat, je veliká. Dříve stála v cestě podnikatelům cla a vysoké daně, nyní se otvírají brány velkého byznysu.

Za poslední dvě dekády má Rusko ze strany Česka největší zájem o strojírenství, elektroniku, zdravotnická zařízení a chemický průmysl. Konkurence je ovšem tvrdá. Zatímco po rozpadu sovětského svazu řada českých firem z tamního trhu odcházela, do Ruska nyní míří exportéři z Francie, Německa, Itálie nebo USA.

„Ruský zákazník, už proto, že je solventní, si vybírá. Chce kvalitu, chce špičkové zacházení,“ říká František Masopust z Komory pro Hospodářské styky se SNS.

„Když bych to přirovnal, oni mají představu obdržet za české peníze německou kvalitu,“ říká Tomáš Plachý, ředitel Chemoprojektu.

Oficiálně ale znějí z obou stran jen slova chvály o vzájemné spolupráci. Tu teď země chtějí posouvat ještě dál. Export do Ruska se minulý rok zvýšil o 25 miliard korun, import o čtyřicet.

  • Co jde v Rusku na odbyt zdroj: ČT24
  • Obchod Česka s Ruskem zdroj: ČT24

Vize a plán tedy jsou, převedení do praxe ale bude záviset na tom, jak se bude ekonomice dařit celosvětově. Obě země však připouštějí, že v případě negativního vývoje může být spolupráce znovu utlumena.

„Evropská unie jako celek by mohla získat výhodu v rozsahu 4 miliard euro potom vstupu Ruska do WTO především díky tomu, že se sníží náklady spojené s vývozem a že se sníží celní sazby,“ říká Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod