V Londýně se protestovalo proti dani na teplé pečivo

Londýn – Stovky pekařů protestovaly v Londýně proti navýšení daně na teplé pečivo. Vyšplhat by se podle nového zákona měla až na 20 procent z prodeje. Pokud britská vláda tento krok schválí, začne platit letos na podzim. Podle pekařů však odláká řadu zákazníků.

Vyšší daň na tradiční britské pochoutky. Vztahovat se má na teplé jídlo ze supermarketů i pekáren, což to je důvod, proč stovky pekařů vyrazily protestovat do londýnských ulic. „Čerstvé pirožky a koláče, které se prodávají v obchodech, lákají na některých místech obrovské fronty zákazníků a ty se tak zmenší,“ sdělil generální tajemník Svazu pracovníků v pekařství a gastronomii Ronnie Draper.

Pekaři se bojí, že kvůli zdražení přijdou o zákazníky. A plán vlády označují za nesmyslný. Kabinet se hájí tím, že spotřebitelé už platí daň z prodeje na jiné druhy teplého jídla, jako jsou ryby, hranolky nebo smažené kuřata. „Jde o čerstvé potraviny, které vyrábíme v našich obchodech, které necháváme vychladnout. Kdybychom je nechali horké, pak by měly podléhat daním, ale my je teplé neudržujeme, a to je rozdíl mezi námi a obchody se smaženými hranolkami a rybami, “ komentoval výkonný ředitel společnosti Greggs Ken McMeikan.

Spor vyvolal i zájem veřejnosti. Petici proti plánované dani podepsalo už téměř půl milionu Britů. „Je to směšná daň, jak proboha můžete platit za teplotu jednotlivé potraviny,“ řekl Geoff Snow. Proti dani se lidé bouří taky na sociálních sítích. Jestli přejde chuť na tradiční pirožky právě je anebo vládu, politici rozhodnou začátkem května.

Londýnští pekaři protestují (zdroj: ČT24)