Kim Čong-un slavnostně otevřel nový supermarket

Pchjongjang - Severní Korea se pyšní novým supermarketem. Místní komunistická televize zveřejnila video, na kterém vůdce Kim Čong-un v Pchjongjangu slavnostně otevírá nový obchodní dům. Na jistém paradoxu v zemi to ale nic neměni - obyvatele tu totiž trápí hlad a bída.

Severokorejcům vzkázala tamní televize, ať milují nový obchodní dům. Nový supermarket v Pchjongjangu otevřel osobně novopečený vůdce Kim Čong-un. V nablýskaných prostorách se mají prodávat ryby a další masné produkty.

Realita běžných lidí je ale zcela odlišná. Zemi postihují hladomory. V devadesátých letech si vyžádaly milion obětí. Podle Světového potravinového programu WFP je každé třetí dítě podvyživené nebo nedorostlé a s podvýživou se potýká i čtvrtina těhotných a kojících žen.

Spojené státy navíc v polovině dubna zrušily přislíbenou potravinovou pomoc. Pchjongjang totiž přes nesouhlas mezinárodního společenství odpálil balistickou raketu. Západ v akci vidí zastírací manévr pro zkoušku jaderných technologií a hrozí zpřísněním sankcí.