Sportovci chtějí žalovat Hušáka o miliardu a půl

Praha - Předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta plánuje podat žalobu na bývalého ředitele loterijní společnosti Sazka Aleše Hušáka za to, že ji přivedl do konkurzu. Podle serveru iHNed.cz vyčíslil náhradu škody na nejméně 900 milionů korun. K žalobě by se měli přidat i představitelé Sokola a Sdružení sportovních svazů, čímž by se mohla částka požadovaná po Hušákovi vyšplhat až na 1,5 miliardy korun.

Sportovci vidí za krachem Sazky mimo jiné i roční příjmy šéfa firmy dosahující téměř padesáti milionů korun a celkem devadesát milionů ročně na odměny pro představenstvo. Sportovci proto teď chtějí náhradu škody po hlavním viníkovi, kterým je podle nich Aleš Hušák. „Tyto peníze, které byly vyhozeny z okna, jsou podstatné a zapříčinily to, že na konci zůstala ze Sazky prázdná slupka,“ myslí si Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů.

Podle sportovců krach Sazky nezpůsobila jen stavba vysočanské arény, ale především způsob, jakým byla loterijní firma dlouhá léta řízena. Jen do dceřiných společností, mezi nimi i pozemků, na kterých mělo stát kasino, poslala Sazka za deset let přes miliardu korun. Za půjčení peněz na výstavbu arény pak zaplatila další více než 1,5 miliardy.

Petr Bernátek, Česká obec sokolská

„Poškození akcionářů je na pana generálního ředitele Hušáka, ale svým dílem má vinu i představenstvo.“

Česká obec sokolská vyčíslila škodu, kterou bude požadovat, na 400 milionů korun. Český svaz tělesné výchovy chce zase náhradu škody za znehodnocené akcie podílu ve firmě. Zhruba 900 milionů uváděných Janstou se vztahuje k hodnotě, za jakou má ČSTV akcie Sazky evidované v účetnictví. „Loni jsme ho měli evidovaný za 970 milionů a nějaké drobné. Letos ho máme za korunu. To je jasná škoda,“ vysvětluje Jansta. ČSTV byl největším, konkrétně 67procentním akcionářem Sazky.

Nejspíše se k němu navíc přidají i další sportovní svazy, tedy bývalí majitelé Sazky. „Základní jmění Sazky bylo téměř 1,4 miliardy. Pokud by se všichni akcionáři přidali, tak by mohla být škoda v této výši,“ počítá Ertl.

Sportovci totiž přišli o přísun peněz a jejich situace je teď kritická. O postupu největšího akcionáře, ČSTV, se bude hlasovat na zítřejší valné hromadě, kterou bude Česká televize přenášet živě na programu ČT4. Jansta hodlá delegátům sobotního sjezdu předložit osmdesátistránkovou analýzu toho, proč Sazka zkrachovala. Před sjezdem ale nechce říct, které kroky měly podle analýzy na krach Sazky největší vliv.

Reportáž Zuzany Luňákové a Michala Šebely (zdroj: ČT24)