Americký ministr energetiky se v Praze ucházel o Temelín

Praha - Američané pamatují na blížící se rozhodnutí o vítězi výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín a jejich snaha podpořit účastníka tendru Westinghouse sílí. Právě z toho důvodu byl Temelín jedním z hlavních bodů dnešního setkání ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby a amerického ministra energetiky Stevena Chu.

„Ujistil jsem ministra Chu, že z pohledu české strany probíhá výběrové řízení transparentním způsobem v souladu s časovým harmonogramem,“ prohlásil Kuba. Zároveň Chua upozornil, jak důležité je do zakázky zapojit české dodavatele.

Steven Chu, americký ministr energetiky 

„Považujeme náš reaktor za nejbezpečnější na trhu. Navíc české společnosti mohou být součástí řetězce dodávek pro výstavbu reaktoru a to bude velmi dobré.“

Vyhlášení vítěze tendru se blíží

V současnosti se výběrové řízení o dostavbu Temelína chýlí k rozhodující fázi. V loňském roce dostali uchazeči od provozovatele elektrárny ČEZu zadávací dokumentaci a nyní se snaží získat vazby na české podniky, neboť vědí, že to bude pro jejich úspěch důležité. Kromě amerického Westinghousu usiluje o zakázku také francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Všichni bojují až o 300 miliard korun, za které výměnou slibují zakázky pro české firmy i spolupráci na jaderném výzkumu.

Temelínská elektrárna
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

„Chápu, že je zájmem ČR při výstavbě nových bloků jaderné elektrárny nejen uzavřít obchod, ale i vyškolení místních odborníků pro bezpečný a spolehlivý provoz,“ zdůraznil Chu. Kromě temelínské zakázky chtějí Američané s Čechy navázat spolupráci v oblasti vědy. Chu s Kubou jednali o přípravě česko-amerického centra spolupráce v oblasti civilního jaderného výzkumu. Podle mluvčí ministerstva Forejtové ministři hovořili i o dalším prohloubení obchodních vztahů mezi ČR a USA.

Američané chtějí podepsat i memorandum o budoucí spolupráci, díky které by se čeští vědci mohli podílet na vývoji unikátních reaktorů čtvrté generace. Jedná se o takové, ze kterých nemá být vůbec žádný jaderný odpad. 

Do Prahy přijíždějí kvůli Temelínu jednat i prezidenti dotčených zemí

Čeští politici jednají o Temelínu se svými protějšky ze zemí všech účastníků tendru. Premiér Petr Nečas o zakázce hovořil loni při návštěvě u amerického prezidenta Baracka Obamy ve Washingtonu. Temelín byl také významným tématem při loňské návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Praze. S Nicolasem Sarkozym jednal Nečas o Temelínu naposledy při únorové návštěvě francouzské metropole. 

Předložení nabídek od účastníků tendru o Temelín se čeká v polovině letošního roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Americký ministr energetiky Steven Chu v Praze jednal o Temelínu (zdroj: ČT24)