Americká ekonomika zpomalila, viníkem jsou nižší investice a zásoby

Washington - První čtvrtletí letošního roku znamenalo pro americkou ekonomiku zpomalení růstu. Ten tříprocentní z minulého roku se do letošního nepřenesl, ekonomika vzostla podle prvních odhadů o 2,2 procenta. Výsledek je nižší, než čekali analytici. Ochlazení přinesly nižší investice a pomalejší doplňování zásob.

Zpomalení ekonomiky bylo citelnější, než analytici očekávali

Analytici očekávali zpomalení růstu jen na 2,5 procenta. Růst ochladl, protože firmy omezily investice a pomaleji doplňovaly zásoby, naopak prodej aut v prvním čtvrtletí rostl nejrychleji za čtyři roky.

Vyšší výdaje domácností i výstavba domů, firmy investovaly méně

Výdaje spotřebitelů, které tvoří téměř 70 procent ekonomické aktivity země, se zvýšily o 2,9 procenta, což byl nejvyšší růst od čtvrtého čtvrtletí 2010. Díky neobvykle teplému zimnímu počasí rostla i výstavba domů, a to nejvíce od druhého čtvrtletí 2010.

Výdaje firem však poprvé od konce roku 2009 klesly, a to o 2,1 procenta po růstu o 5,2 procenta v předchozím kvartálu. Investice do vybavení a softwaru pak rostly nejpomaleji od konce recese.

Sídlo amerického prezidenta
Zdroj: ČT24/wordpress.com

Ekonomiku brzdí i nižší výdaje vlády

Ekonomiku zpomalují i nižší výdaje vlády, zvláště na obranu. V prvním čtvrtletí vládní výdaje klesly o tři procenta. Mírně negativní dopad měl i obchod. Vývoz sice rostl, ale americké firmy mají stále více problémy s prodejem svého zboží v zahraničí, kvůli dluhové krizi v eurozóně a slabšímu růstu v Asii. Naopak dovoz prudce roste a překonal růst vývozu.

Budoucí vývoj ve znamení nižší míry nezaměstnanosti

Mnoho ekonomů očekává, že v druhé polovině letošního roku růst zrychlí, protože se bude nadále zlepšovat zaměstnanost. Zvyšování počtu nových pracovních míst pomohlo snížit míru nezaměstnanosti letos v březnu na 8,2 procenta z 9,1 procenta loni v srpnu a domácnosti tak mají více peněz na utrácení. Podle některých analytiků by ekonomika v letošním roce mohla stoupnout o tři procenta.