Trump nechce větrné elektrárny ve Skotsku ani vidět

Edinburgh - Skotská vláda chce postavit nové větrné elektrárny. To se nelíbí miliardáři Donaldovi Trumpovi, který proti záměru veřejně vystoupil. Podle něj totiž zelená energie odvede turismus ze země. Má k tomu i jiný důvod, elektrárny mají stát u jeho pozemků.

Cestovní ruch přinese Skotsku ročně 4 miliardy eur. Podle tamní vlády by se větrnými elektrárnami nechala odradit jen pětina cestovatelů. Podle Donalda Trumpa by jich bylo ale mnohem víc. „Větrné elektrárny vyrobené v Číně postupně zničí veškerý cestovní ruch,“ říká Donald Trump.

V čem tkví problém

Donald Trump vybudoval golfové hřiště s rozlohou 5 kilometrů čtverečních. A právě poblíž něj by měla stát i větrná elektrárna. To se mu nelíbí, stejně jako dalším desítkám Skotů. „Investoval jsem do země miliardy eur a ty jsou pro zemi přínosem,“ doplňuje Trump.

„Vítáme investice do průmyslu, technologií a do golfu samozřejmě. Ale investování do Skotska neznamená, že tu zemi vlastníte. Energetická politika země je velmi důležitá pro naši budoucnost,“ oponuje skotský ministr Alex Salmond. Vláda chce uspokojit poptávku z obnovitelných zdrojů nejpozději do roku 2020. Protočit by se v ní mohlo až  24 miliard eur. Navíc by se zvýšila i zaměstnanost.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)