Americký ministr pro ČT: Ani prohra v tendru naše vztahy nezhorší

Praha – I kdyby americká společnost Westinghouse, jeden ze tří vážných zájemců o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, nakonec ve výběrovém řízení nevyhrála, vztahy Spojených států a ČR to nijak zásadně neohrozí. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi to zmínil ministr energetiky USA Steven Chu během krátké návštěvy v Praze, kde se kvůli tendru setkal s ministrem průmyslu Martinem Kubou. Český stát je ochoten vítězné společnosti nabídnout až 300 miliard korun, na oplátku má získat záruku dokončení dvou nových reaktorů nejpozději do roku 2025 a významné zapojení tuzemských dodavatelů do výstavby.

O vítězi lukrativního tendru má být rozhodnuto v roce 2013, už do poloviny letoška ale musí zájemci předložit své nabídky - včetně příslibu zapojení českých výrobců. V okruhu kandidátů zůstává francouzská společnost Areva, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport s Gidropressem a právě zámořský Westinghouse. O tom, jak si ve výběrovém řízení firma stojí a v jaké fázi se celý tendr aktuálně nachází, se v Praze informoval samotný vládní šéf americké energetiky. Při krátké návštěvě neváhal na dosavadní podobě elektrárny chválit hlavně její bezpečnostní opatření.

„Neviděl jsem nabídky ostatních, ale považujeme ten reaktor za nejbezpečnější na trhu,“ zmínil Chu s tím, stávající temelínské reaktory je možné bez zásahu zanechat v pohotovostním režimu, i kdyby zůstaly několik dní bez vody či elektrické sítě. „Ve starých reaktorech jsou bezpečnostní nástroje, které byly podporovány dalšími bezpečnostními nástroji. Tady to funguje pasivně a nehrozí riziko roztavení,“ poznamenal ministr.

Steven Chu
Zdroj: ČT24

Jednou z klíčových podmínek, podle kterých se rozhodne o vítězi, je kromě ekonomické výhodnosti také záruka spoluúčasti českých dodavatelů. Lukrativní zakázky pro tuzemské firmy v čase dostavby mají poté podle představ české strany plynule přejít v oboustrannou spolupráci na jaderném výzkumu. Westinghouse v první fázi výstavby zatím přislíbil 70procentní podíl výrobců z Čech.   

Podobně jako ostatní zájemci, i americká energetická společnost už předběžně sjednala spolupráci s několika tuzemskými firmami – naposledy na konci ledna se stavební společností Metrostav, předtím například se strojírenskou firmou Vítkovice a I&C Energo. Ministr USA ve své funkci sice nevystupuje jako přímý lobbista, během rozhovoru ale zájem Westinghousu o úzkou česko-americkou kooperaci potvrdil. „Neznám podrobnosti o oněch 70 procentech, ale mohlo by to znamenat, a je to pro mě trochu novinka, že místní dodavatelský řetězec by byl ze 70 procent tvořen českými firmami,“ zmínil Chu.

Jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: ČT24

Steven Chu, americký ministr energetiky:

„Myslím, že to značí, že může jít o skutečnou spolupráci, že české společnosti mohou být součástí řetězce dodávek pro výstavbu reaktoru. To bude velmi dobré, protože to pomůže Westinghousu i České republice vybudovat odborné kapacity. Na jaderných reaktorech je dobré nejen to, že nevypouštějí CO2, ale rovněž podporují pracovní místa pro specialisty a průmysl.“

Pokud by však Westinghouse v tendru neuspěl, vztahy mezi oběma státy tím podle Chua neutrpí, a to ani v energetické a vědecké oblasti. „Vztahy by se samozřejmě prohloubily, pokud bychom měli i tento obchodní vztah. Ale vedle toho například Texaská univerzita A&M spolupracuje s Českem ve vzdělávání, Národní laboratoř v Oak Ridge spolupracuje na využití tavených solí jako chladidel, spolupracujeme na projektech jaderné bezpečnosti. A tyto projekty budou fungovat, ať se stane cokoli.“

Podle některých ekonomů ale stále dosud chybí informace o způsobu financování celé stavby. Tendr by tak v případě netransparentnosti mohl být dokonce zrušen. „To je možné vždy. Jedná se o velké rozhodnutí pro firmu i pro Českou republiku. ČEZ musí učinit obchodní rozhodnutí a myslím, že všechny firmy, které se zakázky účastní, chápou, že nic není jisté,“ komentoval člen americké administrativy.

Češi by mohli vyvíjet novou technologii reaktorů

Američané chtějí podepsat i memorandum o budoucí spolupráci, díky které by se čeští vědci mohli podílet na vývoji unikátních reaktorů čtvrté generace. Jedná se o takové, ze kterých nemá být vůbec žádný jaderný odpad. 

Čeští politici jednají o Temelínu se svými protějšky ze zemí všech účastníků tendru. Premiér Petr Nečas o zakázce hovořil loni při návštěvě u amerického prezidenta Baracka Obamy ve Washingtonu. Temelín byl také významným tématem při loňské návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Praze. S Nicolasem Sarkozym jednal Nečas o Temelínu naposledy při únorové návštěvě francouzské metropole. 

Rozhovor s ministrem energetiky USA (zdroj: ČT24)