Jogurtifikace - řecká mírnější forma defenestrace

Atény - Za týden se v Řecku budou konat volby. Velkým stranám však dramaticky ubývají voliči. Devět z deseti obyvatel nedůvěřuje žádnému politickému uskupení a čtvrtina dokonce schvaluje útoky na politiky. Za poslední měsíc vybuchly jen v Aténách blízko institucí a domů politiků tři bomby. Parlament pravidelně kropí kamení a zápalné lahve demonstrantů. Nespokojení Řekové ale vyvinuli i zcela specifickou formu protestu - útok jogurtem.

Jogurt patří mezi typická řecká jídla. Způsob výroby si majitelé bedlivě střeží. Roční období, podíl kravského, kozího či ovčího mléka, to vše se v chuti jogurtu projeví. A společenské klima se zase projeví ve způsobu jeho použití. 

Jogurtifikace je typicky řecká demonstrace nespokojenosti. Lidé vrhají jogurty po řeckých politicích jak regionální, tak státní úrovně. Ránu jogurtem pocítil například starosta ostrova Zakynthos. Občany rozlítilo, že je přiměl k placení daní a odebral podporu stovkám falešných slepců. Jak se ukázalo, vidí. A navíc i dobře cílí. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Jogurtová revolta začala už v padesátých letech. V poslední době ale útoků přibývá. Zásah dostala například poslankyně komunistů Kanelliová, nebo ministr vnitra Kastanidis. Většinou se incident obejde bez následků, pro zasažené i pro vrhače.

Stále častěji však vzduchem začínají létat i jiné tradiční pochoutky. Například řecká káva. Konstruktér drastických škrtů a lídr socialistů pro nadcházející volby, Evangelos Venizelos, si svůj odpolední šálek nejspíš představoval jinak než rozhořčený dav.