Drábek našel pro sociální služby dalších 140 milionů

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) dá na sociální služby dalších 140 milionů korun, na nichž se s poskytovateli už dřív dohodl. Ministerstvo už rozdělilo mezi organizace poskytující sociální služby 6 miliard korun. Kromě zmíněných 140 milionů ještě zbývá rozdělit zhruba 190 milionů. Poskytovatelé přesto bijí na poplach. Varují, že kdyby další peníze nedostali, hrozil by až dvěma stovkám organizací konec. Bez pomoci by se tak ocitly tisíce potřebných lidí.

„Nám se podařilo v rámci úspor provozních výdajů, zejména v úsporách informačních technologií, ušetřit o něco více, než byly předepsané úspory závislé na státním rozpočtu, a tu částku, která se nám podařila uspořit navíc, teď můžeme použít jako přidané peníze do sektoru sociálních služeb,“ řekl České televizi ministr práce a sociálních věcí Drábek. Díky penězům navíc může podle něj ministerstvo vyhovět většině žádostí na dofinancování.

S přesunem peněz z provozních výdajů na sociální služby musí nicméně ještě souhlasit ministerstvo financí. Drábek ovšem problémy neočekává. „Protože je to jen přesun z jedné položky do druhé uvnitř rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, tak já věřím, že k tomu dojde v nejbližších dnech,“ dodal ministr.

Neziskové organizace od Drábkova rezortu původně žádaly další půl miliardu korun. Drábek jejich požadavkům vyhověl jen částečně. K dispozici na další rozdělení je 330 milionů korun. Zbytek peněz si podle ministra musí neziskové organizace sehnat z jiných zdrojů – například od krajů, obcí a sponzorů. „Není možné říkat, že za všechno financování zodpovídá stát. To bychom pak mohli ten systém přetvořit na státní systém a nebyl by třeba systém neziskových organizací,“ podotkl Drábek. Stát podle něj nyní financuje přibližně čtvrtinu z finančních potřeb neziskovek přímo a další téměř polovinu prostřednictvím příspěvku na péči.

Letos se sice dotace na sociální služby proti loňsku zvednou, jinak se ale každoročně snižují. Předloni stát poskytl 6,8 miliardy a v roce 2009 to bylo 7,4 miliardy.

Rozhovor s Jaromírem Drábkem (zdroj: ČT24)