Česká spořitelna i její matka hlásí růst zisku

Praha - Česká spořitelna zvýšila za letošní 1. čtvrtletní konsolidovaný čistý zisk o 17,2 procenta na 4,46 miliardy korun. Bankovní skupina Erste Group, která spořitelnu ovládá, pak vydělala 346,5 milionu eur, čistý zisk jí tak vzrostl o 7,8 procenta. Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze.

Na hospodářské výsledky České spořitelny měl za letošní první čtvrtletí vliv především růst čistého úrokového výnosu, meziroční pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a pokles provozních nákladů. „I v prvním čtvrtletí jsme sklízeli plody našeho dlouhodobého úsilí poskytovat co nejužitečnější řešení klientům všech zákaznických segmentů,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka.

Čistý úrokový výnos se zvýšil o 5,1 procenta na 7,84 miliardy korun. Rostly úrokové výnosy z dluhopisů díky nárůstu jejich objemu v bilanci banky. Zároveň banka snížila úrokové náklady na vlastní emitované dluhopisy a podřízený dluh. Také se mírně zvýšil čistý úrokový výnos z klientských úvěrových obchodů.

Úrokové výnosy vylepšily hospodaření celé skupiny. Čistý úrokový výnos se zlepšil o 2,7 procenta na 1,34 miliardy eur. Český byznys přitom patří k tahounům celé skupiny. „Zatímco hospodářské prostředí v Rumunsku a v Maďarsku zůstalo obtížné, vývoj důležitých klíčových trhů v Rakousku, v České republice a na Slovensku byl i nadále velmi dobrý,“ uvedl Erste Group Bank AG.

Banka uvedla, že většina klíčových trhů Erste Group by sice dle prognóz měla letos zaznamenat růst, ale na nižší úrovni než v roce 2011. Tento vývoj je v souladu s klesajícím výhledem v eurozóně ve druhém pololetí roku 2011. V Maďarsku a v Chorvatsku banka předpokládá mírně negativní vývoj ekonomiky.