Španělsko je zpět v recesi

Madrid – Dnešek je pro Španělsko dnem špatných zpráv. Hrubý domácí produkt Španělska v prvním čtvrtletí klesl o 0,3 procenta. V meziročním srovnání ekonomika vykázala pokles o 0,4 procenta. Ukazují to předběžné údaje tamního statistického úřadu. Španělsko se tak ocitlo v recesi, která se definuje jako pokles dvě čtvrtletí po sobě. Krom toho ještě agentura Standard & Poor's srazila rating 11 španělských bank, reagovala tak na zhoršení ratingu země, ke kterému došlo minulý týden.

Za propadem ekonomiky je především pokles domácí poptávky, což je podle ekonomů důsledek hlubokých rozpočtových škrtů a dalších úsporných opatření. Tytéž důvody pak zřejmě způsobí, že španělská ekonomika se bude zotavovat o něco déle, než se čekalo. Zahraniční poptávka podle španělského statistického úřadu vykompenzuje propad domácího trhu jen částečně.

Španělská ekonomika se do recese vrací po dvou letech růstu. V důsledku finanční a hospodářské krize do ní spadla už v posledním čtvrtletí roku 2008 a uniknout se jí podařilo až v prvním kvartále roku 2010, kdy hrubý domácí produkt vzrostl o 0,2 procenta.

Lépe jen tak nebude

Madrid je pod silným tlakem svých evropských sousedů, aby svou ekonomiku zefektivnil, snížil masivní deficit veřejných financí a stabilizoval bankovní sektor. Na ten pořád ještě doléhá kolaps realitního trhu a s ním spojený růst objemu nedobytných úvěrů. Realitní sektor přitom podle většiny ekonomů ještě nemá to nejhorší za sebou.

Španělská vláda počítá, že hrubý domácí produkt země letos spadne o 1,7 procenta. Slabé oživení by pak mělo přijít v roce 2013, kdy vláda počítá, že se ekonomika s růstem o 0,2 procenta vymaní z recese. Kromě poklesu ekonomiky Španělsko čelí také vysoké nezaměstnanosti - jedné z nejvyšších na světě. Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí vystoupala na 24,4 procenta.

Analytici nicméně upozorňují na to, že Španělsko se snaží provádět reformy, které mu mají z krize pomoci. „Zatím Španělsko zůstává více méně konkurenceschopnou ekonomikou a změny, které se tam teď dějí, co se týče například pracovního práva, jdou určitě dobrým směrem a mohou nakonec zvrátit nepříznivý trend,“ upozornil investiční stratég ČSOB Asset Management Aleš Prandstetter.

Po ratingu Španělska padá i hodnocení jeho bank

Špatné zprávy pro Španělsko se kupí jedna za druhou. Minulý týden srazila agentura Standard & Poor's rating dlouhodobých závazků země o dva stupně na známku BBB+. Dnes následovala revize ratingu 16 španělských bank. Rating agentura srazila 11 bankám, 6 zhoršila výhled. Žádný hodnocený subjekt totiž nemůže mít vyšší rating, než je rating vlády dané země.

„Snížení ratingu země má přímé negativní dopady na rating bank, které hodnotíme stejně nebo lépe než rating Španělska, a na většinu bank, jejichž ratingové známky počítají s podporou španělské vlády,“ píše se ve zprávě agentury.

Petr Zahradník, analytik České spořitelny:

„Španělské banky - není tajemství - byly těmi, které nejvíce odepisovaly, resp. utrpěly největší ztráty. A potřeba navýšit kapitál je jedna z největších v EU.“

Nižší rating má ode dneška Banco Santander a její součást Banco Espaňol de Crédito (Banesto), dále Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, anebo Banco de Sabadell a Ibercaja Banco. Horší výhled ratingu pak mají ústavy CaixaBank a její mateřská Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona či ústav Bankia a jeho mateřská společnost Banco Financiero y de Ahorros.