Vinaři v Brně protestují proti spotřební dani

Brno – Recesisté z vinařské republiky v Bořeticích svolali na brněnském náměstí Svobody demonstraci proti zavedení spotřební daně na tichá vína. Protestovat budou s nadhledem i vážně.Vinaři mají dorazit s transparenty a připravili i soutěž pro kolemjdoucí. Ti, kteří nejlépe namalují čarodějnice, dostanou ochutnat skleničku vína. „Vinaři a jejich přátelé vezmou místo mávátek láhev toho nejlepšího, ještě nezdaněného vína a skleničku na zkoušku, jak naposled chutná nezdaněné víno. Skleničkou pak na závěr zacinkáme,“ napsali vinaři v pozvánce na demonstraci.

Vládní návrh, který má zdaněním vína napomoct k udržení schodku veřejných financí, vyvolal mezi vinaři vlnu nevole už před několika týdny. Někteří označili kroky vlády za hloupé, například s ohledem na turistiku na jižní Moravě, kde je většina tuzemských vinic a vinohradů. „Zátěž je neadekvátní oproti tomu, co by mohlo být očekáváno jako výnos,“ tvrdil Tibor Nyitray z vinařství Sonberk. Navíc výnosy z této daně do značné míry sníží výdaje na administrativu spojenou s výběrem této daně.

Víno z dovozu místo z Moravy

Nejvíc by navrhované zavedení daně poškodilo malé vinaře, lidé by totiž spíše dali přednost levnějšímu dotovanému vínu ze zahraničí. Na jižní Moravě, například na Břeclavsku, stačí vyjet pár kilometrů za hranice do Rakouska, kde je víno levnější. Zahraniční vína se na domácí spotřebě podílí z více než 60 procent.

V současné době v Česku platí nulová sazba daně z takzvaného tichého vína, zatímco u šumivého vína činí daň 2 340 Kč na hektolitr. Nově má být daň z tichého vína 1 000 korun na hektolitr (10 korun na litr). Konkrétní hranice pro osvobození od daně u jednotlivých vinařů bude podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba ještě předmětem diskuze a analýz.

Plánovanou změnu kritizovali také zástupci Vinařské asociace. Odmítli argument, že spotřební daň je uvalena i na ostatní alkoholické nápoje. Podle generálního ředitele Vinných sklepů Valtice Marka Šťastného jednotlivé obory nelze srovnávat. Například návratnost z vysazení nových vinic trvá prý více než deset let.

Jde o útok vlády na konkurenceschopnost vinařů, řekl jihomoravský hejtman Hašek

Argument Michala Haška (ČSSD) se opíral o to, že v žádné z evropských vinařských mocností se podobná daň neplatí: „Pomůže to dovozovým a málo kvalitním vínům. Proto jsme se dohodli na nic nečekat, startujeme petiční akci proti zavedení spotřební daně.“

Proti návrhu ministerstva financí se postavila také jihomoravská ODS. Její poslanci proti němu chtějí společně bojovat ve sněmovně. „Myslím, že nyní je potřeba jednat, ne sepisovat deklaratorní petice. Ministr financí moc dobře ví, kolik lidí jeho návrh popudil, a obávám se, že obdrží-li jejich jmenný seznam, jeho postoj to neovlivní,“ vysvětlil kandidát na jihomoravského hejtmana Jiří Crha (ODS).

Vláda slíbila zvážit dopady právě na nejohroženější skupinu, tedy na drobné vinaře. „Máme zájem drobné producenty vína ochránit a nezatížit touto daní. Většina vína je z dovozu, tak nevidíme důvod je nezdanit,“ tvrdil premiér Petr Nečas. S jihomoravskými poslanci z ODS už se sešel a slíbil, že záležitost bude řešit.

Vláda nadále na zavedení nové daně pracuje. „V tuto chvíli se zpracovává věcný záměr a vyhodnocování dopadů. To by mohlo být hotovo zhruba v září. Paragrafové znění bude předloženo tak, aby byla dodržena plánovaná účinnost od 1. ledna 2014,“ popsal mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.