Ecofin: Kapitálová přiměřenost bank a Marshallův plán

Brusel – Na Ecofinu v Bruselu se dnes stále jedná o kapitálové přiměřenosti bank, což je velmi důležitá otázka i pro Česko. Ministři však stále nadále nemohou najít společnou řeč. Evropská komise prý připravuje i takzvaný „Marshallův plán“, který by se měl týkat podpory evropské ekonomiky skrz investice do infrastruktury a nové technologie. Hlavním tématem v hlavách ministrů financí je však stále Španělsko, ačkoli jeho problematika na tomto Ecofinu pravděpodobně nezazní.

Co zásadního se v Bruselu řeší

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Zásadním bodem jednání v Bruselu budou směrnice a nařízení Rady EU o kapitálové přiměřenosti bank, jinými slovy, závazek evropských zemí, jakým způsobem budou jednotlivé banky kapitálově vybaveny a jaká bude harmonizace regulace tak, aby se předcházelo některým šokům.“

Pro Česko je problematika důležitá, protože na 99 procent bank jsou dcery zahraničních matek. Podle Kalouska je nutné, aby ČNB měla pravomoce vůči těmto zahraničním subjektům. „Posouváme to tak, aby ČNB měla dostatek kompetencí na hlídání dostatečného množství likvidity,“ tvrdí Kalousek.

„Směrnice o kapitálové přiměřenosti je jednou z nejvýznamnějších a politicky nejcitlivějších priorit dánského předsednictví, není tak možné ztrácet čas,“ citoval jednoho nejmenovaného diplomata server EUobserver. Nicméně německý ministr financí Wolfgang Schäuble při příjezdu řekl, že není pravděpodobné, že se podaří unii na pravidlech dnes dohodnout.

Na podobě kapitálového dohledu mají země rozdílné názory

Rozdílné pohledy souvisejí s nastavením limitů i tím, kdo přesně by měl na jejich dodržování dohlížet. Evropský bankovní úřad (EBA) minulý týden varoval, že pokud by členské státy umožnily přísnější kapitálová pravidla obcházet, pohnal by je před evropskou justici. EBA se obává oslabení kapitálových standardů, pokud budou mít poslední slovo ohledně jejich plnění státy, a ne evropský regulátor. EBA chce, aby komerční banky měly do června ukazatel kapitálové přiměřenosti minimálně na devíti procentech z objemu aktiv, Švédsko společně s Británií uvažují až o 12. Ukazatel vyjadřuje poměr objemu kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Chystá se Marshallův plán?

V rámci tohoto programu by mělo dojít k investicím do infrastruktury, rozvoji nových technologií a celkové podpoře evropské ekonomiky. Nic konkrétního však zatím ministři zemí neviděli, tak se dá jen těžko usuzovat, zda-li něco vejde v blízkém čase v platnost. „Můj pocit je takový, že si nejsem jist, zda by to dokázala v takové rychlosti země EU proinvestovat efektivně. Zda by se nejednalo spíše o efekt a neefektivní vynakládání peněz,“ říká Kalousek.

Španělsko na Ecofinu asi nezazní, problém však cítí všichni

Problém Španělska na dnešní schůzce ministrů financí EU pravděpodobně nezazní. Všichni však ví, že se této otázce nevyhnou a že řešení nebude jednoduché. Pokud by země nezvládla situaci sama, bude mít celá eurozóna i unie plné ruce práce. „Pokud by Španělsko zažádalo o pomoc, tak by pravděpodobně eurozóna, stejně jako celá EU, zjistila, že nemá dostatek peněz na to, aby ho udržela nad vodou,“ tvrdí Igor Záruba, redaktor deníku E15.

Vydáno pod