Sazka loni sklouzla kvůli nákladům na převzetí firmy do ztráty

Praha - SAZKA sázková kancelář, která převzala v listopadu podnikatelskou činnost po zkrachovalé loterijní firmě Sazka, hospodařila v průběhu loňského roku se ztrátou 267 milionů korun. Celkové výnosy společnosti dosáhly 954,6 milionu, z toho výnosy ze sázkové a loterní činnosti činily 790,6 milionu. Letos podnik předpokládá návrat k zisku, jak uvedl mluvčí firmy Václav Jalovecký.

Kamil Ziegler, generální ředitel společnosti SAZKA sázková kancelář

„Na našem záporném hospodářském výsledku se podepsaly především náklady spojené s převzetím aktivit podniku Sazka, a. s., a následné investice do marketingu a obchodní sítě, které přispěly k výraznému oživení tržeb na konci roku.“

Tržby Sazky rostly díky její hlavní hře Sportce. Tržby z ostatních her a z neloterních produktů jsou ale stále pod úrovní minulých let. „U některých produktů se nicméně musíme smířit s tím, že loňský pád Sazky do insolvence je nevratně poškodil. Například naše tržby z dobíjení se nejspíš nikdy nevrátí na hodnoty z předchozích let. O to víc se musíme soustředit na loterní část a na nové projekty,“ doplnil generální ředitel firmy Kamil Ziegler.

Po mnoho let vytvářela loterijní firma Sazka miliardové zisky. Naposledy za předloňský rok vykázala čistý zisk 1,4 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 12 procent. Firma se ale dostala do problémů kvůli dluhům spojeným s výstavbou vysočanské areny. Loterijní byznys Sazky loni získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly 3,81 miliardy korun.