Místo Kvasin možná zamíří výroba nové terénní škodovky do zahraničí

Praha/Mladá Boleslav – Výroba osobních aut v Česku láme rekordy. Od začátku roku sjelo z výrobních linek skoro 350 tisíc vozů – téměř o třináct procent víc než loni. Vysoké tempo produkce ale nemusí trvat dlouho. Největší tuzemský exportér Škoda Auto totiž uvažuje, že nový terénní vůz už bude vyrábět v zahraničí. Škodovácký závod v Kvasinách, kde se měla podle původního plánu novinka v příštích letech vyrábět, se totiž nemůže dál rozrůstat.

Překážkou v rozšiřování závodu jsou příliš vysoké ceny za okolní pozemky, které by musela Škoda Auto vykoupit. Za jeden z nich, který přímo sousedí se závodem automobilky, chce jeho majitel, podnikatel Petr Nehera, sto milionů korun.

K ceně obvyklé v tomto místě si totiž připočítal škody, které by mu při prodeji vznikly tím, že by nemohl realizovat svou vlastní investici. Plánuje postavit na pozemku výrobnu vrtulníků a zaměstnat dvě stě lidí. „Pozemek jsem nekoupil na to, abych ho někomu prodával,“ říká Petr Nehera.

Škoda proto začíná vážně uvažovat o přesunutí nové výroby, původně plánované pro Kvasiny, do zahraničí.

Ve hře je Slovensko i Rusko

Podle informací České televize je v současné době ve hře jak Bratislava, tak i Nižnij Novgorod, kde se už teď vyrábí terénní yetti. Východní Čechy by tak přišly o investici v řádu několika miliard korun, která by mohla přinést nová pracovní místa a finanční zdroje nejen pro obec, ale pro celou oblast kolem Kvasin, upozornil starosta Kvasin Ivan Ešpandr.

Právě Škodovka je tahounem českého průmyslu. Od začátku roku vyrobila přes 196 tisíc aut. Nejrychleji ale letos roste produkce v Nošovicích. Díky novému modelu i30 vyrábí korejská Hyundai téměř dvojnásobným tempem. Zato minivozy automobilky TPCA v Kolíně s žádnou novinkou nepřišly a jejich produkce klesla o osm procent.