Čeští zemědělci dostávají od zpracovatelů méně, potraviny ale zdražují

Praha – Čeští zemědělci dostávají podle Zemědělského svazu ČR od zpracovatelů za své výpěstky méně peněz než jejich kolegové v zahraničí. Například potravinářská i krmná pšenice jsou oproti největší evropské komoditní burze až o pětinu levnější, sladovnický ječmen i řepka o desetinu. Nižší než v Německu jsou také ceny živočišných komodit. Farmáři zároveň upozorňují, že zatímco jejich ceny klesají, potraviny na pultech obchodů zdražují.

Zemědělci nejsou s cenami spokojeni, přestože příznivý vývoj cen v loňském roce vedl k nejvyššímu zisku českého zemědělství od roku 1998, odkdy statistici toto číslo sledují. Zisk činil 16,4 miliardy Kč.

„Zpeněžení zemědělské produkce ani osm let po vstupu do Evropské unie dosud neodpovídá evropskému standardu,“ uvedl svaz. Od začátku roku 2005 do konce roku 2010 přetrvával hluboký pokles cen placených zemědělcům. U některých komodit, jako jsou mléko, ječmen či cukrovka, se ceny v tomto období nacházely na úrovni cen z první poloviny devadesátých let.

Rostou i ceny vstupů do zemědělství

„V celé řadě případů se realizační ceny dlouhodobě nacházely na podnákladové úrovni. K obratu tohoto bezesporu útlumového trendu došlo až v loňském roce,“ uvedl svaz. V prvním čtvrtletí letošního roku však opět ceny zemědělských výrobců v tuzemsku začaly klesat.

Například cena jatečných prasat, která v prvním čtvrtletí činila 31,37 koruny za kilogram živé hmotnosti, byla nižší než před 18 lety, kdy to bylo 31,74 koruny. Cena jatečných prasat v Česku je o dvě procenta nižší než v Německu. Za mléko dostávají němečtí farmáři o pět procent více. Cena jatečných jalovic je tam vyšší zhruba o čtvrtinu.

Zemědělci zároveň upozorňují, že farmářské ceny v prvních třech měsících roku sice klesly o dvě procenta, spotřebitelské ceny potravin ale vzrostly o sedm procent. Zároveň dále rostou ceny vstupů do zemědělství. „Pro příklad si vezměme cenu nafty, kde došlo k nárůstu o 11 procent, nebo také časté zvyšování cen elektřiny, která právě u nás patří k nejdražším v Evropě,“ uvedl svaz.