Seznam problémových potravin bude na internetu

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce hodlá přitvrdit v boji proti klamání spotřebitele, ke kterému často dochází v obchodních řetězcích. Pokuty za nekalé praktiky by mohly vzrůst až na deset milionů korun. Od června navíc bude inspekce zveřejňovat seznam problémových výrobků na novém internetovém portálu. Od začátku roku jich už napočítala stovky.

V současné době dostávají řetězce za prohřešky pokuty v řádu statisíců. Podle ředitele inspekce Jakuba Šebesty ale výše pokut v poslední době roste a diskutuje se o novele zákona, podle které by pokuty mohly dosahovat až deseti milionů korun.

Prohřešky poslední doby se týkají zejména klamání spotřebitele v souvislosti s daty trvanlivosti a označení složení výrobku. Při bouřlivé debatě prý zástupci řetězců zprvu tvrdili, že jde o pochybení jednotlivců. „Řetězce hovoří o tom, že není jejich zájem prodlužovat data trvanlivosti, a někteří zástupci deklarovali, že jasně stanoví pravidla, aby se to nestávalo,“ uvedl Šebesta. Další prohřešky chce inspekce od června zveřejňovat na novém portálu.

Juračka: Zveřejnění na internetu bude větší trest než pokuta

Z vyjádření zástupců řetězců vyplývá, že se budou snažit o nápravu. „Mrzí nás stávající situace a pokračující nálezy. Zároveň se shodujeme v tom, že se nejedná o systémovou chybu, ale o individuální pochybení jedinců,“ řekl předseda představenstva COOP Zdeněk Juračka. Dodal také, že zveřejňování všech pochybení na novém portálu jednoznačně vítá. Podle něj je to horší trest než finanční sankce.