Komerční banka mírně zvýšila zisk - na rozdíl od své matky

Praha - Komerční banka zvýšila za první čtvrtletí čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 3,49 miliardy korun. Objem poskytnutých úvěrů meziročně stoupl o 13 procent na 450,5 miliardy korun. Zvýšily se i objemy vkladů klientů. Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku.

„Komerční banka překonala očekávání trhu především díky nižším provozním nákladům a také o něco nižším nákladům rizika. Celkově hodnotím výsledky Komerční banky mírně pozitivně,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Objem úvěrů sice podle něj meziročně vzrostl, ale mezičtvrtletně stagnoval. „Růst trhu je stále omezený především na hypoteční segment,“ dodal.

Čisté úrokové výnosy, hlavní zdroj příjmů banky, se meziročně zvýšily o 3,2 procenta na 5,54 miliardy korun. Provozní náklady rostly pomalejším tempem, a to o 1,9 procenta na 3,2 miliardy korun. „I přes stabilní kvalitu úvěrového portfolia se zvýšily náklady rizika o 14,6 procenta, neboť se letos neopakovaly loňské mimořádné příjmy z historických expozic,“ uvedla banka.

O něco hůře se dařilo matce Komerční banky – francouzské Société Générale. Ta v prvním čtvrtletí hlásí meziroční propad čistého zisku o pětinu na 732 milionů eur. Z hlavních konkurentů Komerční banky na českém trhu zatím oznámila výsledky za první čtvrtletí jen Česká spořitelna, které taktéž vzrostl konsolidovaný čistý zisk, a to o 17,2 procenta na 4,46 miliardy korun.