Odboráři žádají Dobeše, aby zabránil propouštění v ČD Cargo

Praha - Železniční odboráři volají po schůzce ministra dopravy Pavla Dobeše se zástupci vedení ČD Cargo a vedením mateřských Českých drah. Z důvodu špatné hospodářské situace plánuje Cargo restrukturalizaci, při níž má podle odborů přijít o místo až 1 200 zaměstnanců. V případě, že firma svůj plán nezmění, odbory požádají o odvolání předsedy představenstva ČD Cargo Gustava Slamečky. Současně plánují stávku na podporu svých požadavků, jak prohlásil místopředseda Odborového sdružení železničářů Radek Nekola.

Gustava Slamečku by měl nahradit člověk, který na post nebude dosazen kvůli stranické příslušnosti a který rozumí železnici, míní Nekola. Protest přitom podpořil podnikový výbor OSŽ při ČD Cargo všemi hlasy. Odbory by začaly s přípravou časově neomezené stávky ve chvíli, pokud by firma trvala dále na plánovaném způsobu restrukturalizace. Podle Nekoly by stávka mohla začít od 1. června.

Nekola dodal, že personální změny, které vedení ČD Cargo chystá, korespondují s neúspěchy společnosti v hospodaření za první čtvrtletí. V tomto období firma zaznamenala propad v tržbách z přepravy zboží o 800 milionů proti plánu. Výsledky se prý snaží zakrýt pomocí nakoupených výkonů jiných dopravců, které mají vynést zhruba 700 milionů korun, ale po odečtení nákladů Cargu zbude zisk zhruba dva miliony korun. S využitím takovéto hry čísel se vedení firmy pokouší vytvořit iluzi, že v podnikání ČD Cargo je vše v pořádku, varoval Nekola.