Intelektuálové varují před krachem Evropské unie

Berlín – Více než devadesát evropských intelektuálů sepsalo manifest varující před ztroskotáním Evropské unie. Manifest k položení nových základů Evropy zezdola, který byl otištěn například v německém týdeníku Die Zeit a v italském deníku La Repubblica, varuje před koncem Evropské unie. Podle signatářů manifestu je hlavním cílem dnešní evropské politiky utvářet štěstí evropského občana „v nouzi i proti jeho vůli.“

Iniciátory manifestu jsou francouzsko-německý europoslanec Zelených Daniel Cohn-Bendit a německý sociolog Ulrich Beck. Pod textem, který dnes otiskly některé významné evropské listy, jsou podepsáni spisovatelé Hertha Müllerová a Imre Kertész, režisér Wim Wenders, německý exprezident Richard von Weizsäcker a exkancléř Helmut Schmidt i někdejší představitelé Evropské unie Jacques Delors a Javier Solana. Z českých osobností se podepsal místopředseda Senátu Petr Pithart, ze slovenských politik Rudolf Chmel a spisovatelé Michal Hvorecký a Martin Šimečka.

„My, první signatáři, chceme propůjčit hlas evropské občanské společnosti. Vyzýváme proto Evropskou komisi a národní vlády, Evropský parlament a národní parlamenty k vytvoření Evropy aktivních občanů a také k vytvoření finančních i právních předpokladů pro Dobrovolnický evropský rok pro všechny - coby protiklad k Evropě shora, k dosud převládající Evropě elit a technokratů.“

Manifest propaguje projekt Dobrovolnického evropského roku pro všechny. Intelektuálové chtějí, aby Evropská unie podporovala mobilitu pracovních sil tak, že by zaměstnanci ze všech profesí mohli rok pracovat v jiné zemi unie. Dobrovolnický rok by měl podle signatářů manifestu být opravdu pro všechny, „pro taxikáře a teology, pro úředníky, dělníky a nezaměstnané, pro hudebníky a manažery, pro učitele a učně, obchodníky a kuchaře, soudce a důchodce, pro ženy a muže - jako odpověď na eurokrizi,“ jak uvedli v textu manifestu.

Občané Evropy utvářené zespoda prý budou umět řešit napříč národy takové problémy, na které už vlády nestačí, ať už jde o otázky změny klimatu, přílivu přistěhovalců, nebo rasismus.

  • Senátor Petr Pithart zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3278/327724.jpg
  • Herta Müllerová autor: Petr Brodecký, zdroj: Nakladatelství Mladá fronta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3467/346658.jpg
  • Wim Wenders autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2320/231981.jpg
  • Jacques Delors autor: OLIVIER HOSLET, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3085/308449.jpg

Jeden z iniciátorů manifestu, europoslanec Cohn-Bendit, přirovnal současnou situaci v Evropě k fotbalovému utkání. „Během krize jsou všichni proevropští lidé dosud neustále v defenzivě. Jako v semifinále Ligy mistrů hrají všichni jako Chelsea, ne jako Barcelona: pořád jenom brání,“ vybídl politik k ofenzivě proti Evropě bez Evropanů.

Beck je přesvědčen, že projekt evropského roku je uskutečnitelný. „Kdyby byly k dispozici jen tři procenta nebo pět procent toho, co bylo vynaloženo na finanční krizi, způsobilo by to obrovský posun,“ cituje sociologa Die Zeit.