Jonáš: Emise dluhopisů je kvůli kapitálovému trhu povinnost

Praha – Plánované další kolo prodeje státních dluhopisů je klíčový krok státu pro zajištění aktivnějšího kapitálového trhu. Tvrdí to investiční bankéř Ondřej Jonáš, který další emisi, stanovenou na 12. června, označil za povinnost státu vůči trhové stabilitě. Z pohledu občana je prý investice do dluhopisů neriskantní krok , vhodný spíše pro osoby ve středním a starším věku, které mají krátce před důchodem a chtějí si být jisty, že nepřijdou o kupní sílu. Jonáš nicméně nabádal také k tomu, aby lidé nepodceňovali finanční gramotnost a případné investice pokud možno co nejvíce diverzifikovali.

„Jsem velmi rád, že ministerstvo financí přichází s daleko aktivnějším přístupem ke kapitálovému trhu,“ komentoval investiční bankéř. Z pohledu státu Jonáš dokonce hovoří o povinnosti a případné námitky, že jde pouze o další zadlužování, považuje za výrazně zjednodušené. „To není správné pochopení věci. To, že vláda prodává dluhopisy, ještě neznamená, že se zadlužuje. Pokud si ceníte kapitálového trhu, a myslím, že to je důležitá vlastnost, vnímám tuto aktivitu ministerstva jako první důležitý krok tímto směrem, tedy rozvinout aktivní kapitálový trh,“ doplnil.

Zda se rozhodnout pro koupi dluhopisů, či nikoliv, podle Jonáše závisí zejména na konkrétní životní situaci každého a míře jeho závazků do budoucna. „Obecně dluhopisy jsou velice dobré pro starší lidi, kteří chtějí mít jistotu, že v důchodu jejich kupní síla nebude inflací erodována. Pokud je dotyčný podnikatelem a je ochoten jít do rizikovějších investic, tak bych mu doporučoval, ať se nebojí jít do něčeho poněkud riskantnějšího, než jsou dluhopisy,“ vysvětlil Jonáš.

Ondřej Jonáš, investiční bankéř:

„Při snaze investovat se má běžný člověk řídit hlavně diverzifikací a také tím si jasně stanovit, co chci dělat. Myslím, že to patří k všeobecnému vzdělání, postarat se o sebe a své blízké a stát na vlastních nohou.“

Miroslav Kalousek
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Ministerstvo připravilo dva nové typy dluhopisů

Upisovací období nového emisního kola bylo stanoveno od 10. do 31. května. Bude-li o dluhopisy veliký zájem, vyhrazuje si ministerstvo právo ukončit upisovací období dříve. Vedle pětiletého kuponového a reinvestičního dluhopisu bude nyní nově vydán i 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis.

Státní dluhopisy pro občany si bude moci v rámci jarní emise pořídit větší okruh zájemců než při pilotní loňské emisi. Nově si budou moci tři typy dluhopisů koupit i kraje, města, veřejné vysoké školy, stavovské komory a veřejnoprávní instituce.

Dosud si cenné papíry mohly koupit pouze domácí nebo zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení, odborové organizace, nadace nebo nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, registrované církve nebo náboženské společnosti. Loni byly objednány spořicí dluhopisy za víc než 20 miliard korun.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)