ČSÚ: Natural 95 i nafta zlevnily

Praha - Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu klesly, potvrdil Český statistický úřad. Benzin Natural 95 zlevnil o 14 haléřů na průměrných 37,71 koruny za litr a motorová nafta o deset haléřů na 36,82 koruny za litr.

Bezolovnatý benzin Special 91 stál méně o 16 haléřů, a to v průměru 37,34 koruny za litr. Cena plynu LPG za týden klesla o tři haléře na 18,30 koruny za litr. Také podle čtvrtečních údajů společnosti CCS rekordní zdražování benzinu z minulých měsíců ustalo. Natural 95 podle CCS v uplynulém týdnu zlevnil o 12 haléřů na 37,65 koruny za litr a nafta o osm haléřů na 36,65 koruny za litr.

Ovšem analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta upozornil, že nynější pokles cen je vzhledem k prudkém zdražování z minulých týdnů jen kosmetický a další zdražování nelze vyloučit. Kromě Prahy a Jihomoravského kraje již průměrná cena benzinu klesla ve všech krajích pod 38 korun za litr.

Zlevnění souvisí podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum s nižšími cenami ropy na světových trzích. Zpevnil také kurz koruny. „V následujících dnech bychom se u našich čerpacích stanic měli dočkat zlevnění, které by se mohlo pohybovat v řádu desetihaléřů. O něco výraznější bude pravděpodobně v případě benzinu,“ vysvětlil Čermák.

Vydáno pod