Samsung představil konkurenta pro iPhone 4S - Galaxy S III

Londýn - Jihokorejský Samsung představil ve čtvrtek v Londýně svoji opožděnou odpověď na iPhone 4S a zároveň se připravuje na příchod iPhonu s číslem 5. Model Samsung Galaxy S III má čtyřjádrový procesor, vylepšený fotoaparát a navíc novou verzi operačního systému Android. Předchozí verze mobilu Galaxy S II se stala nejprodávanějším modelem s Androidem. Očekávání od třetí verze jsou pak ještě vyšší. Na český trh bude uvedena 4. června.

Samsung, který loni překonal co do počtu prodaných mobilních telefonů i minulou jedničku – finskou Nokii, uvedl, že model bude na některých trzích uveden už na konci května a celosvětově pak od června. Zdeněk Paškevič z českého zastoupení značky uvedl, že do ČR se Galaxy S III dostane 4. června.

Nový Samsung Galaxy má 4,8palcový dotykový displej se zobrazením v HD, 8megapixelový fotoparát a poskytne i nejnovější verzi operačního systému Android od Googlu Ice Cream Sandwich. Podle vedoucího produktové strategie Samsungu Won-Pyo Honga se očekává, že prodeje nového modelu překonají svého předchůdce a zájemci nakoupí přes 20 milionů kusů tohoto přístroje.

Nový Samsung mají od konkurence odlišit unikátní funkce, jako je rozpoznávání pohybu očí pomocí čelní kamery, které například zamezí zhasnutí displeje, pokud si uživatel čte elektronickou knihu nebo je na internetu. Telefon umožňuje i rychlý přechod od psaní SMS k hovoru s adresátem pouhým přiložením k uchu, stejně jako hlasové ovládání.

Podle odborníků je zatím jediným konkurentem iPhonů. „Myslím si, že Apple je velmi silný v softwaru, obsahu i v aplikacích. A to je výzva pro Samsung. Problém je to v tom, že nevíme, co Apple chystá,“ říká ředitel výzkumu agentury CCS Insight Ben Wood.

Předpokládaná cena je 15 tisíc

Telefon s předpokládanou cenou 15 tisíc korun za verzi s 16GB pamětí bude konkurovat iPhonu 4S od Apple i dalším špičkovým chytrým telefonům s operačním systémem Android, jako jsou HTC One X, LG Optimus 4X HD nebo Nokia Lumia 900 s Windows. V nabídce jej budou mít všichni tři tuzemští operátoři.

Přístroj je vybavený technologií pro rychlé sdílení dat, která umožňuje dvěma telefonům vedle sebe přenést například film o velikosti jeden GB během tří minut bez připojení k internetu nebo propojení kabelem. Telefon je možné propojit s obrazovkou televizoru, nebo bezdrátově přenášet data do tabletu nebo PC. Fotoaparát je vybavený závěrkou s nulovým zpožděním a funkcí pro výběr nejlepšího snímku. Samsung sází hlavně na prodej verze s pamětí 16 GB, verze s 64 GB přijde na trh později.

Díky předchozímu modelu Galaxy ukončil Samsung nadvládu Nokie, která dominovala na trhu více než jedno desetiletí. Loni ale prodala o 10,5 milionů mobilů méně než Samsung. „Stejně jako ostatní i nás zklamaly naše finanční výsledky za poslední rok a zejména za první čtvrtletí. Odráží to změny, kterými naše firma prochází. A taky zvyšování konkurenčních tlaků,“ míní generální ředitel Nokie Stephen Elop.