Zloději přišli na nový trik, jak krást účty

Praha - Zakládání účtů on-line bez nutnosti chodit na pobočku může znamenat velký risk. Takové účty zprostředkovávají většinou malé internetové banky. Desítkám až stovkám jejich klientů už podvodníci podle ministerstva financí ukradli identitu a založili na jejich jména až tisíce nových účtů. Informovaly o tom Hospodářské noviny, podle jejichž údajů má nejvíce problémových účtů mBank. S tou už navíc probíhá správní řízení.

Ministerstvo teď chce kvůli vzniklým podvodům změnit zákon. „Vzniklou situaci považujeme za velmi znepokojující, intenzivně ji sledujeme, analyzujeme a snažíme se o odhalení co největšího počtu takových podvodných jednání,“ řekl ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva Milan Cícer. Riziko spatřuje ministerstvo hlavně v tom, že mohou falešné účty sloužit k praní peněz. Lidem, na jejichž jméno jsou nově vzniklé účty vedeny, navíc hrozí exekuce.

Podobné účty nabízí i Česká spořitelna

Problémem je, že zástupci bank ani nevidí klienty, kteří si zakládají účty, vše probíhá po internetu nebo přes telefon. Možnost založit účet bez návštěvy pobočky začala nedávno nabízet i Česká spořitelna a totéž chystá i UniCredit Bank. MBank přitom hrozí pokuta v řádu milionů.

Ivana Buriánková, mluvčí mBank

„Není pravda, že MF vede s mBank správní řízení kvůli velkému množství problémových účtů, ale kvůli podezření na praní špinavých peněz na několika účtech, otevřených pravděpodobně na základě podvodně získaných dokladů totožnosti.“

Existují dva způsoby podvodů při zakládání účtů on-line. Buď podvodník obelstí kurýra, který rozváží smlouvy k účtům založeným přes internet, nebo pod falešnou záminkou půjčky vyláká z klienta osobní údaje a kopii dokladů, na které si účet založí. Oklamaného člověka nakonec přesvědčí, aby na nový účet poslal minimální platbu ze svého běžného účtu, a tím si účet ověří. Slíbenou půjčku nedostane, ale protože ho celá transakce stála jen korunu, dál nic neřeší.

„Nadále platí, že mBank neotevírá a ani v minulosti neotevírala účty bez osobního ověření totožnosti klienta,“ uvedla Buriánková. S pokusy o praní špinavých peněz se podle mBank potýká prakticky každá banka. „Vezmeme-li do úvahy celkový počet 800.000 účtů, které mBank vede, nejedná se v tomto případě o systémový problém,“ dodala mluvčí. V Česku existují podle informací HN stovky až tisíce podvodných účtů.

Vydáno pod