Facebook vstoupí 18. května na americký NASDAQ

New York – Vstup největší světové sociální sítě Facebook na burzu se blíží. Firma již předložila Americké komisi pro cenné papíry (SEC) podrobné dokumenty o plánu prvotní emise cenných papírů. Facebook stanovil cenové rozpětí primární emise akcií na 28 až 35 amerických dolarů za kus. Hodnota společnosti tak může dosáhnout až 95 miliard dolarů (1,81 bilionu Kč) a Facebook může největším prodejem akcií v historii internetového sektoru získat až 11,8 miliardy dolarů. Mark Zuckerberg, zakladatel společnosti, nadále zůstane nejvlivnějším subjektem ve firmě – stále si bude držet téměř 57procentní hlasovací právo.

Brány americké burzy NASDAQ se akciím se zkratkou „FB“ otevřou 18. května. Provozní šéfka společnosti Sheryl Sandberg se proto se svým týmem vydává na tzv. IPO roadshow po největších amerických městech, aby přesvědčily investory o tom, že se jim nákup akcií Facebooku vyplatí.

Podle dokumentů, které Facebook předal Americké komisi pro cenné papíry, plánuje část svých akcií začít prodávat za cenu v rozmezí mezi 28 a 35 dolary za kus. Prodej tak může vynést až 13,6 miliardy dolarů. Primární emisi akcií mají na starost investiční banky Morgan Stanley, J.P. Morgan a Goldman Sachs.

Initial Public Offering (IPO)

První veřejná nabídka akcií (z angl. Initial Public Offering, zkratka IPO) je proces, při kterém společnost poprvé vstupuje na burzu a nabízí své akcie široké veřejnosti. Důvodů k tomuto kroku je hned několik, ale mezi ty nejvýznamnější patří potřeba navýšit kapitál společnosti.

Facebook strčí do kapsy i Google

Počáteční cena akcií určí tržní hodnotu Facebooku. Při nejnižší hranici 28 dolarů by jeho tržní kapitalizace činila 77 miliard dolarů, při částce 35 dolarů za akcii pak 96 miliard dolarů. I při spodní hranici 28 dolarů za kus sesadí Facebook z pomyslného trůnu nejcennější internetovou společnost Google. Ten byl při svém vstupu na burzu v roce 2004 oceněn na 23 miliard dolarů. Jeho současná tržní kapitalizace se blíží 200 miliardám dolarů. 

Facebook do veřejného oběhu prozatím vypustí 337,4 milionu cenných papírů, přičemž polovinu z nich v současné době vlastní zakladatelé, zaměstnanci a investoři. Celkově firma disponuje více než 2 miliardami akcií v hodnotách A a B. Akcie třídy B mají desetkrát větší hlasovací právo než akcie třídy A a jsou rezervovány především pro Zuckerberga a další klíčové zaměstnance.

Zakladatel a současný výkonný šéf firmy Mark Zuckerberg prodá 30,2 milionu akcií v hodnotě kolem miliardy dolarů. Část peněz hodlá použít na pokrytí daní souvisejících s výnosem z prodeje akcií. Sedmadvacetiletý manažer zároveň zůstane nejvlivnějším subjektem ve firmě – stále si bude držet téměř 57procentní hlasovací právo.