Odbory podle Kalouska používají praktiky z dob komunismu

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se v reakci na oznámení platformy Stop vládě, která plánuje protestní pochod na Úřad vlády a okupace ministerstev, pustil do odborů, jenž spolu s občanskými iniciativami platformu tvoří. Odboráři podle něj používají praktiky, které se naučily za minulého režimu v Ústředním výboru Národní fronty. Žádná okupace ale podle slov ministra jeho resort neodradí od práce, kterou je třeba vykonat.

Miroslav Kalousek

„Pokud chtějí v nostalgii po okupaci odboroví předáci, dříve předáci Ústředního výboru Národní fronty, okupovat, tak ať okupují, my stejně budeme pracovat.“

Podle Kalouska se z odborů stala politická síla, která již neplní své původní poslání, ale hájí své politické zájmy. „Odbory by měly hájit zájmy pracujících. Je jejich rozhodnutím, že vystupují jako politická síla, která během volebního období chce zvrátit výsledky voleb,“ prohlásil Kalousek v rozhovoru pro Českou televizi.

Prorůstová opatření budou na stole do poloviny roku

Jeho resort ani vláda se ovšem protestů zaleknout nehodlají. „Ministerstvo financí má celou řadu vchodů a jeho zaměstnanci jsou loajální, co se týče práce, takže my budeme normálně chodit do práce, normálně pracovat tak, jak nám ukládá zákon,“ dodal ministr. Jedním z úkolů, které má nyní Kalouskův resort před sebou, je příprava prorůstových opatření, k jejichž realizaci vládu již delší dobu vyzývají právě odbory. Podle Kalouska vláda svůj prorůstový program předloží v polovině roku, možná i dříve.

„Já jsem přesvědčen, že to nemůžeme předložit dříve, než bude jasné, že jsme ochotni neprojídat to, co se projíst nesmí,“ dodal Kalousek na adresu prorůstových opatření. Nejprve je proto podle něj třeba, aby legislativním procesem prošly veškeré škrty a reformy, které mají zajistit snižování schodků státního rozpočtu a zajistit, že nebude narůstat dluhová služba, a to i přesto, že škrty zpomalují růst ekonomiky. „Já si uvědomuji, že jsme za minulý rok mohli mít o procento vyšší růst, ovšem za tu cenu, že bychom platili o několik desítek miliard víc na úrocích z dluhové služby,“ uzavřel Kalousek.

Odbory zvažují i celonárodní stávku

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) bude nyní čelit sérii protestů. Odbory a občanské iniciativy sdružené v platformě Stop vládě jejich prostřednictvím žádají zastavení reforem a škrtů, které považují za asociální. Žádají demisi kabinetu a vypsání předčasných voleb. Své protesty hodlají stupňovat, dokud je vláda nevyslyší. Ve hře je i celonárodní stávka, která by mohla být dokonce několikadenní.