Ve Rwandě vyšlapou na kole světlo pro celou vesnici

Kigali - Ve Rwandě přišli na to, jak levně a jednoduše nabíjet svítidla. Šlapou totiž na kolech. Někteří místní si na tom založili i podnikání a teď nabíjejí světla i pro ty ostatní. Například podnikatel a prodejce François Nsengimana nabíjí čelovky pomocí malého generátoru, který je připevněn na rotopedu. Zákazníků má mnoho, neboť nabití stojí méně než petrolej.

Za dvacet minut šlapání lze nabít pět svítidel, ty pak vydrží svítit až 25 hodin. Většina místních má svítidla na celý týden. Jedno stojí v přepočtu asi sto korun. Za každé nabití zaplatí pak už jen tři koruny. 

Student Victor Niyigena tento způsob svícení velmi oceňuje. Díky čelovce může prý v noci studovat o dvě hodiny déle. Dříve se nemohl učit déle než půl hodiny.

Podle společnosti, která tyto diody do země přivezla, mohou místní ušetřit až 80 procent energie. Navíc je zacházení s nimi mnohem bezpečnější než s petrolejem.

Daniela Brencová, veducí provozní kanceláře Nuru Energy:

„Naše společnost chce přinést levné energetické produkty do afrického venkova. Světla jsou totiž efektivnější, než je jejich stávající systém.“

Společnost má pilotní projekty i v jiných zemích - například v Indii. Rwanda je ale první zemí v Africe, kde lidé mají vlastní generátor poháněný pedály. 

Levné svícení ve Rwandě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod