Kalousek proti ODS. DPH jen ze zaplacených faktur rázně zamítl

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek dnes v Otázkách Václava Moravce rázně odmítl záměr občanských demokratů změnit podmínky platby daně z přidané hodnoty (DPH). Ta by se podle ODS měla v budoucnu platit jen ze zaplacených faktur. Podle Kalouskova vyjádření by tím ovšem stát na následných daňových únicích přišel o desítky miliard korun.

„Obáváme se, že kdybychom něco takového uvedli v praxi, že by daňové úniky DPH byly větší než vyšší inkaso z DPH, které chceme příštím rokem zavést. Obáváme se daňových úniků v čísle desítek miliard,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek.

Platbu DPH pouze ze zaplacených faktur by ODS chtěla zavést v rámci protikrizových opatření ještě v tomto volebním období. Strana tento záměr prezentovala minulý týden na své ideové konferenci. Slibuje si od něj podporu podnikání i snížení administrativní zátěže. V současné době platí podnikatelé DPH i z faktur, za které sami nedostali zaplaceno a na jejichž proplacení čekají i měsíce.

Kalousek: Ministr financí to do vlády nepředloží. Tečka

Podle Kalouska je záměr ODS představitelný pouze za předpokladu, že budou všichni poctiví a nikdo nebude nový systém zneužívat. „Protože ale tento předpoklad nemohu používat v realitě a možnost zneužívání je tak vysoká, nedovolím si to za současné situace v žádném případě navrhnout. Soustava by pak byla jako cedník.“

Celý záměr občanských demokratů ministr označil za záměr jedné strany, který ovšem vláda neprojednávala. „Bude-li to projednávat, tento ministr financí s tím nebude souhlasit, tudíž to vláda ani projednávat nemůže, protože do vlády to nemůže navrhnout nikdo jiný než ministr financí. Ministr financí to do vlády nepředloží, tudíž o tom vláda jednat nebude. Tečka,“ uzavřel Kalousek.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod