Češi platí za internet jak mourovatí, rychlost ale mají nízkou

Praha - Češi často zbytečně přeplácejí rychlost internetového připojení. Většina poskytovatelů totiž zákazníkům dodává několikanásobně pomalejší připojení, než je uvedeno ve smlouvě. Mnohdy se dostávají i pod minimální hodnoty. Uživatelé tak zbytečně platí stovky korun navíc.

Josef Nový z Chobota na Strakonicku řeší problém s internetovým připojením. Měsíčně platí za desetimegový internet 625 korun. Přitom rychlost je sotva desetinová. „Technik to tady změřil, naměřil tady osm set šestnáct kilobitů za vteřinu,“ prohlásil Nový.

Rychlost internetu se ČT pokusila otestovat. Výsledek testu je kritický - desetimegový internet dosahuje tři sta čtyřicet devět kilobitů za vteřinu. „Vy tady máte opravdu rychlost jen jedničku maximální. Samozřejmě můžeme ten poplatek snížit,“ reagoval operátor společnosti Telefónica 02 na výzvu o snížení poplatku.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Operátoři se vymlouvají, jak se dá

Přesto by Nový za sotva jednomegový internet platil 400 korun měsíčně. Podobné případy ale nejsou výjimkou. „Operátor na to odpoví, že jsou daleko od ústředny a že se prostě s tím nic nedá dělat - s tím, že mají lidé rychlost nižší, než mají ve smlouvě nastaveno,“ podotkl Michal Adamec ze 7DTECH Internet.

Problém je, že v současnosti neexistuje systém, který by rychlost připojení kontroloval. Stejně tak to neupravuje ani zákon. „Nově upravuje smlouvy mezi zákazníkem a operátorem, nicméně o rychlosti se přímo nezmiňuje,“ konstatoval mluvčí Českého telekomunikačního úřadu František Malina.

Počítačová učebna
Zdroj: ČT24

Uživatelům internetu se tak v mnoha případech vyplatí provést nezávislý test rychlosti připojení, a to buď zdarma na webových portálech nebo odborným technikem. Řádově tak mohou ušetřit stovky korun měsíčně.