Clintonová vyzvala Indii k omezení nákupů íránské ropy

Dillí - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes v indické Kalkatě vyjádřila naději, že Indie „ještě více“ sníží nákupy ropy z Íránu. Dodala, že existují adekvátní dostupné zdroje dodávek z jiných zemí, jako je například Saúdská Arábie. Pokud Indie žádosti o zastavení dodávek ropy z Íránu nevyhoví, mohly by jí od konce června hrozit sankce USA.

„Pokud by nebyly (k dispozici) odpovídající dodávky, pak bychom to chápali, ale my věříme, že odpovídající dodávky jsou,“ řekla Clintonová.

Sankcemi uvalenými na Írán se USA snaží přimět vládu v Teheránu, aby ukončila svůj jaderný program. Ten je podle Íránu určen výhradně k mírovým účelům, ale Spojené státy a další západní země se obávají, že se Írán snaží vyvinout jaderné zbraně.

Indie veřejně odmítla západní sankce proti Íránu. Vláda nicméně přiměla rafinerie, aby snížily dovoz ropy z Íránu o 15 až 20 procent a doufá, že to bude dost, aby Indie byla ušetřena hrozících sankcí za import z této blízkovýchodní země. O tom bude Washington rozhodovat na konci června.

Indie, jejíž hospodářství roste ročně zhruba o sedm procent, má velkou spotřebu ropy. Asi devět procent dovozu této suroviny nyní zajišťuje z Íránu a oficiální činitelé uvádějí, že v posledních měsících byl v dodávkách postupný pokles.

Indie a Čína, které jsou největšími dovozci íránské ropy, zůstávají na seznamu pro potenciální sankce, pokud dovoz „podstatně“ nesníží.

Už v březnu se ale Spojené státy rozhodly udělit výjimku z uvalení sankcí za výrazné snížení nákupu íránské ropy a ropných produktů Japonsku a deseti zemím Evropské unie včetně České republiky.