Domy z materiálů z druhé ruky zažívají indonéský boom

Jakarta - Indonésie razí nový a úsporný styl stavění domů, který má co nejméně zatěžovat okolí i rozpočet majitelů. Recept, jak toho docílit, je jednoduchý. Místo nového materiálu se používá odpad z jiných staveb. Nejlevnější domy se tak dají pořídit za desetitisíce korun.

Indonéský architekt Yu - Sing razí teorii, že stavba má šetřit přírodu i peněženku a s příkladem začal u sebe doma. Dům si postavil podobně jako ve skanzenech. Základ přivezl z už stojícího domu z nedaleké vesnice. Ten rozšířil a přistavěl k němu ateliér, několik pokojů pro své dělníky a veřejnou knihovnu. Drtivou většinu stavebního materiálu přitom sehnal v okolních vesnicích z druhé ruky. 

„Bydlení šetrné k přírodě může být taky velmi levné. Domy se tak tradičně stavěly - bez architektů. Používalo se hodně místních materiálů. Na těch stavbách jsem se učil,“ vypráví Yu Sing. Skoro všechen materiál na domě už byl jednou použitý. Například dřevo v policích, schodech i nábytku, skla jsou zase z bývalých automobilů. 

„Developeři obvykle prodávají domy na základě jejich vzhledu, vymožeností a vlastních nápadů. Ale já se na to dívám z pohledů majitele domu - co potřebuje k bydlení a taky co si může dovolit,“ dodává Yu Sing. 

Jedním z prvních Singových zákazníků byl Dandi Mahendra. Před třemi roky si nechal podle jeho návrhu postavit malý dům a výsledek si nemůže vynachválit, hlavně cenu, která v přepočtu lehce přesáhla 200 tisíc korun. „Měli jsme malý rozpočet, tak jsme použili hodně materiálu z druhé ruky. Na domě je ho skoro 90 procent včetně stavebního dřeva, skel nebo sanity. Jenom pár cihel je nových,“ říká vlastník domu. 

Domy z materiálu z druhé ruky mají pomoci chudým lidem

Princip recyklovaného stavění má podporu i mezi dalšími odborníky v zemi. Ti tvrdí, že zejména pro chudé lidi, kterých je v zemi s čtvrtou největší populací na světě dost, je to dobrá šance. „Hlavně ve velkých městech teď lidé hodně staví. Strhnou starý dům a na jeho místě postaví nový. Vzniká přitom mnoho odpadu, který můžeme levně přivézt jako stavební materiál a když ho použijeme kreativně, můžeme udělat plno pěkných domů,“ uvedl Budi Faisal, architecture instructor. 

Yu - Sing se proto ve svých plánech chce zaměřit právě na chudé venkovské obyvatelstvo. V nabídce už má návrhy na plnohodnotné domy za pouhých pětatřicet tisíc korun.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)