Evropská komise podezírá Slovak Telekom z porušování soutěže

Brusel - Slovenská telekomunikační firma Slovak Telekom a její německá mateřská společnost Deutsche Telekom podle Evropské komise zřejmě porušily antimonopolní pravidla Evropské unie. Slovenský podnik podle EK odmítl poskytovat konkurentům přístup ke svým linkám a širokopásmovým službám.

Podle dnešního prohlášení komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel volné hospodářské soutěže, také slovenská společnost tlačila dolů marže u alternativních provozovatelů služeb tím, že jim účtovala nepřiměřené velkoobchodní ceny v rozporu s pravidly EU.

„Společnost Deutsche Telekom by mohla být zodpovědná za chování své dceřiné společnosti. Obě společnosti mají nyní tři měsíce na to, aby odpověděly na oznámení námitek,“ uvedla komise v prohlášení. Problém souvisí s tím, že alternativní provozovatelé telekomunikačních služeb pro maloobchodní koncové uživatele jsou na Slovensku závislí na přístupu k velkoobchodním širokopásmovým službám dotčené firmy. „Společnost Slovak Telekom jim ale ukládá těžko splnitelné technické a obchodní požadavky,“ uvedla komise s tím, že firma také využívá zdržovací taktiku při jednáních.

Martin Vidan, mluvčí Slovak Telekom:

„Společnost (Slovak Telekom) konala v souladu se svými regulačními povinnostmi a otevřela svou metalickou síť alternativním poskytovatelům. Podmínky přístupu Slovak Telekomu jsou spravedlivé a nediskriminační.“

Chování Slovak Telekomu, v němž Deutsche Telekom drží většinový podíl 51 procent, tak podle předběžných zjištění komise brání rozvoji maloobchodního trhu širokopásmového připojení na Slovensku.