Španělsko chce pomoct svému bankovnímu sektoru

Madrid - Španělsko zřejmě už v pátek předloží návrhy nových opatření na pomoc svému bankovnímu sektoru. Jeho špatný stav vzbuzuje obavy o zdraví celé španělské ekonomiky. Vláda stupňuje tlak na tamní banky a zřejmě je požádá, aby výrazněji zvýšily objem rezerv na ztrátové úvěry. Tvrdí to zdroje agentury Reuters.

Podle agentury Reuters mají banky rezervy posílit o dalších asi 35 miliard eur, i když podle původních požadavků už vytvářejí rezervy v objemu kolem 54 miliard eur (asi 1,4 bilionu Kč), převážně kvůli propadu realitního trhu. Trhy jsou ale už teď značně nervózní a nejistota ohledně finančních nákladů reforem srazila euro, ceny španělských dluhopisů i globální akciové trhy. 

„To poslední, co bych udělal, by bylo někam napumpovat nebo někomu půjčit veřejné peníze. Pokud to ale bude nutné, nezdráhal bych se to udělat. Udělaly to i jiné evropské země,“ prohlásil španělský premiér Mariano Rajoy směrem k bankovnímu sektoru. A dodal: „Proces čištění bank v pátek prohloubíme.“

Zřejmě nejvíc dopadla krize na finanční ústav Bankia. Podle zdrojů agentury Reuters zaplatí Španělsko za jeho záchranu až deset miliard eur. Banku tíží takzvaná toxická aktiva z doby před rokem 2008. Tehdy v zemi splaskla bublina na realitním trhu. 

Pomoc bance má zahrnovat vedle vydatné hotovostní injekce taky změny v řízení banky. Ty už odstartovaly, neboť svůj odchod již ohlásil prezident banky Rodrigo Rato. Právě jeho rezignace by měla usnadnit změny, které připravuje španělská vláda.

Španělsko zřejmě znovu pomůže bankám (zdroj: ČT24)