Investoři se slétli na nevýnosné německé dluhopisy

Berlín - Německé vládě se dnes podařilo prodat emisi dluhopisů splatných za pět let v objemu 4,03 miliardy eur (101 miliard korun) s rekordně nízkým úrokovým kupónem 0,5 procenta. K nevýnosným, ale bezpečným německým obligacím táhnou investory obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně, které se objevily po nedělních volbách ve Francii a Řecku.

Výnos emise se v průměru pohyboval kolem 0,56 procenta. Tato hodnota byla mírně nad výnosem pětiletého dluhopisu na sekundárním trhu, který dnes klesl na rekordní minimum 0,52 procenta, avšak nad úrovní 0,8 procenta z dubnové aukce.

Proti dubnové aukci pětiletých bondů se poptávka snížila a nabídku překročila jen 1,4krát proti 1,8násobku minulý měsíc. Podle analytiků se to ale při tak nízkém výnosu dalo předpokládat. Roční míra inflace v Německu je nyní na dvou procentech, takže výnos koupeného dluhopisu ji investorům pokrývá jen ze čtvrtiny.

Evropská centrální banka
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Marc Ostwald, analytik firmy Monument Securities 

„Pokrytí nebylo nijak světoborné. Když se ale pokoušíte prodat dluhopis na pět let s výnosem 0,56 procenta, který je proti poslední emisi nižší o 0,24 procentního bodu, co jiného můžete čekat.“

Dluhové krize v okrajových zemích eurozóny může Německo využívat k rekordně levnému financování. Po víkendových volbách se obnovilo napětí na trzích a rostou výnosy dluhopisů Španělska, Itálie a některých dalších zemí. Výnos desetiletého španělského dluhopisu dnes vzrostl nad důležitou hranici šesti procent. Vedly k tomu obavy o španělské banky, které podle neoficiálních zpráv budou muset zvýšit své rezervy proti špatným úvěrům o desítky miliard eur.