ČEZ uvažuje o zapojení strategického partnera do dostavby Temelína

Praha - Energetická společnost ČEZ vypíše výběrové řízení na strategického partnera pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Partnerství by bylo uzavřeno až po podpisu kontraktu s vybraným dodavatelem  dostavby Temelína, což se předpokládá v roce 2013. Podle česko-ruského zájemce o dostavu Temelína nemá ČEZ na rozšíření elektrárny dostatek vlastních peněz.

„ČEZ je připraven financovat projekt z vlastních zdrojů a dostupné dluhové kapacity, nabízí se však i mnoho dalších zajímavých investičních příležitostí, na které by Skupina ČEZ mohla v případě vstupu partnera do projektu dosáhnout,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.Další motivací je podle něj i případné rozložení rizika výstavby a návratnosti projektu na více subjektů. Strategické partnerství může ČEZu přinést i nové know-how spojené s výstavbou jaderných elektráren, dodal Beneš.

 „ČEZ dnes podle těch informací, které mám já, nemá dostatek prostředků, které by byl schopen investovat pro Temelín, aniž by ovlivnil jiné aktivity nebo jiné závazky, které má,“ řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Leoš Tomíček, viceprezident společnosti Rusatom Overseas, která zastupuje ruské konsorcium MIR.1200 ucházející se o dostavbu elektrárny. Konsorcium podle něj nabízí, že v případě úspěchu ve výběrovém řízení na rozšíření Temelína bude dostavbu také financovat.

Příprava dostavby pokračuje podle plánu

Podle Kříže příprava dostavby Temelína pokračuje dle plánu. V současné době je v plném proudu zadávací řízení na veřejnou zakázku na výběr dodavatele dostavby Temelína. „Právě výstup ze zadávacího řízení na výběr dodavatele bude jedním ze základních parametrů pro rozhodování o formě případného strategického partnerství,“ uvedl Kříž. Proto i proces výběru strategického partnera by měl být ukončen až poté, co bude znám vítěz veřejné zakázky na dostavbu Temelína. Z předběžných tržních analýz vyplývá možnost oslovení více než desítky energetických společností, převážně z Evropy, které již projevily či by mohly mít o jednání o takovém partnerství zájem, doplnil mluvčí.

Zástupci společnosti ČEZ možnost vstupu strategického partnera do dostavby Temelína naznačovali již v minulosti. Projevili také obavy ohledně finanční návratnosti dokončené elektrárny. Beneš uvedl, že by chtěl, aby u Temelína byly zajištěny pevné prodejní ceny elektřiny. V případě nízkých tržních cen elektřiny by stát firmě doplácel rozdíl mezi pevnou cenou. Naopak v případě vyšších cen by ČEZ doplácel státu. Podobným způsobem to funguje například v Británii.