Americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla

New York - Výsledky amerických firem potvrzují, že ve Spojených státech dochází k postupnému oživení ekonomiky. Dvě třetiny společností dokázaly analytiky v prvním kvartálu letošního roku příjemně překvapit. V mínusu jsou jen tři z hlavních deseti sledovaných odvětví.

Mezi odvětví, kterým se na počátku tohoto roku nedařilo příliš dobře, patřila výroba elektřiny a těžba nerostných surovin. Těm výrazně uškodily nízké ceny uhlí a plynu. Třetím poraženým jsou telekomunikace, které do pozadí vytlačuje internet.

Na výsluní se naopak vrátily banky. Celkově byl tento rok pro finanční sektor příznivý, prospěl jim levný kredit, díky němuž nemusí banky odepisovat v takové míře jako v minulosti.

Nejvýraznějším vítězem prvního čtvrtletí jsou ale průmyslové společnosti, které nemají nouzi o zahraniční zakázky. Úspěchu technologického sektoru pak pomohla společnost Apple, která zažila velmi dobré období. Američtí spotřebitelé jsou na tom v současnosti poměrně dobře a rostou prodeje i zbytného zboží, jako je právě například elektronika. Nebo také oblečení, móda letošního jara je mnohem rozmanitější než loňské kolekce a láká zákazníky nakupovat i oblečení, které vlastně nepotřebují.

Výsledky americké ekonomiky (zdroj: ČT24)

„V  Americe jsou na tom spotřebitelé poměrně dobře, nadále rostou jejich příjmy a rostou i jejich výdaje. Jejich spotřeba byla dost dlouho odkládána a tím pádem rostou prodeje i zbytných zboží – elektronika, domácí potřeby, nábytek,“ komentoval situaci na americkém trhu makléř České spořitelny Radim Kramule.