Spotřebitelské úvěry jen těm, kteří mají na splácení

Praha – Ministerstvo financí zpřísňuje pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Chystá se například zakázat, aby firmy požadovaly bianko směnky nebo ručení domem či bytem při půjčce do několika tisíc. Firmy budou muset navíc zjistit, jestli má žadatel o půjčku peníze na splacení. Pokud ne, nebudou mu smět půjčit. Ministerstvo věří, že se tak uleví především lidem, kteří si půjčují od neseriózních firem a mnohdy na tyto půjčky doplatí.

Problémoví jsou zejména takoví poskytovatelé úvěrů, kteří místo rychlé půjčky z kapes lidí nepoctivě vytáhnou peníze. Například voláním na předražené linky nebo prostřednictvím poplatků, které jsou větší než samotná půjčka. A právě s tím by měl být konec – ministerstvo financí totiž takové nekalé praktiky zakáže.

David Šmejkal, Poradna při finanční tísni

„Novela je určitě velice nápomocná a je třeba ministerstvu financí za jeho aktivní přístup poděkovat.“

Jak připomíná Lukáš Vacek, vedoucí oddělení ochrany spotřebitele na ministerstvu financí, nový zákon výslovně uvádí, že společnost může úvěr poskytnout pouze tehdy, když je z posouzení finanční situace budoucího dlužníka zřejmé, že bude schopen úvěr splácet. Navíc budou omezeny i způsoby ručení za úvěry – firmy už nebudou moci přijmout jako zástavu třeba celý byt, když půjde o několikatisícovou půjčku.

Novela také zavede zákaz používat telefonní linky se zvýšeným tarifem – začínající trojčíslím 9xx – či vyžadovat posílání SMS a DMS zpráv. Právě tuto praxi používají některé nebankovní firmy. Zákazník půjčku nedostane, ale stejně provolá stovky až tisíce korun.

David Šmejkal, Poradna při finanční tísni

„Mnoho firem, především těch nejméně seriózních, půjčí v podstatě každému – vůbec se neptá na příjem, vůbec se neptá na zaměstnání ani na další okolnosti, které souvisejí s budoucím splácením úvěru, což je velice rizikové a neseriózní podnikání, které by bylo dobré omezit.“

Běžnou praxí nekalých úvěrových firem je i to, že jako zástavu chtějí podepsanou a někdy dokonce nevyplněnou směnku. Jenže mnohdy i po splacení úvěru, kdy měla být směnka podle původní dohody zničena, lidé musí platit znovu.

Nová pravidla by měla už za půl roku pomoci lidem, kteří se dostali do bezvýchodné situace. Návrh v nejbližších týdnech posoudí vláda. Pokud jej následně schválí i Poslanecká sněmovna, mohl by začít platit už od ledna příštího roku.

Události o přísnějších pravidlech pro spotřebitelské úvěry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod