Dubnová nezaměstnanost klesla na 8,4 procenta

Praha - Nezaměstnaných je opět méně než půl milionu. Počet volných pracovních míst letos pouze roste, v dubnu jejich počet dosáhl téměř 42 tisíc. V počtu volných pracovních míst jsme na tom nejlépe od srpna krizového roku 2009. Přesto je jejich počet stále velmi nízký. Letošní dubnová nezaměstnanost se dá srovnat s tou z roku 2006, ovšem tehdy bylo v Česku více než 74 000 volných pracovních míst. Z evidence úřadů práce sice odešlo více než 67 tisíc uchazečů, ale pouze 48 tisíc jich našlo zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti v dubnu klesla na 8,4 procenta z březnových 8,9 procenta. O práci se ucházelo 497 322 lidí, což je meziměsíčně o 27 858 méně. Naopak přibylo volných pracovních míst. Dnes to oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici odhadovali pokles nezaměstnanosti v průměru na 8,5 procenta.

„Málo podniků v poslední době propouští a jelikož zároveň stoupá počet volných pracovních míst, výsledkem je menší tlak na trhu práce,“ tvrdí analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Na poklesu míry nezaměstnanosti se podepsal hlavně ekonomický růst, dobře si vedl hlavně průmysl. „To, že zlepšení je plošné, značí, že za tím je právě průmysl, který pomalu, ale přece nabírá zaměstnance, protože má plné zakázkové knihy, má dobré objednávky,“ vysvětlil ekonom Pavel Mertlík.

Lidí bez práce je opět méně (zdroj: ČT24)

Rychlému skoku pomohl i rozjezd sezonních prací. „Sezonní práce se možná i díky relativně pěknému počasí rozbíhají rychleji, co je ale hlavní, že celkově jsou velmi dobrá čísla za březen, která známe z českého průmyslu a některých dalších odvětví, takže celkově ten vývoj ekonomiky je lepší, než ekonomové očekávali,“ uvedl Mertlík.

V dalších měsících se nezaměstnanost bude pravděpodobně nadále mírně snižovat díky sezónním faktorům, ale s příchodem nových absolventů škol by měla nezaměstnanost opět vzrůst. Není vyloučeno, že koncem roku opět přesáhne hranici 9 procent. Na dramatičtější snížení nezaměstnanosti je třeba vyššího růstu ekonomiky, myslí si Tomáš Volf ze společnosti Citfin. 

Graf vývoje nezaměstnanosti v dubnu 2012
Zdroj: ČT24/MPSV

Nezaměstnanost klesala téměř všude

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, úřady na konci dubna evidovaly 480 818. V porovnání s koncem března jich bylo o 27 340 méně a proti loňskému dubnu o 11 509 méně. Volných pracovních míst úřady ke konci dubna evidovaly 41 707. Meziměsíčně jich tak přibylo 1 801 a meziročně o 5 654. Nezaměstnanost meziměsíčně klesla v 76 okresech, přičemž nejvíce se snížila v okresech Písek, Jindřichův Hradec, Prachatice, Chrudim a Pelhřimov.

Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze, kde v dubnu stagnovala na čtyřech procentech. Počet registrovaných nezaměstnaných byl 30 059 lidí. Nejvyšší nezaměstnanost trápí Ústecký kraj, kde dosahuje 13,2 procenta. Oproti březnu ale o půl procentního bodu klesla. Práci zde hledá 57 515 lidí.

Nezaměstnanost v krajích ČR
Zdroj: ČT24