Fortuně stagnuje zisk i sázky

Praha - Sázková společnost Fortuna Entertainment Group přijala v průběhu prvního čtvrtletí sázky za 113,8 milionu eur (2,85 miliardy korun), což byl meziroční pokles o 0,3 procenta. Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) skupiny stoupl o 0,3 procenta na 8,4 milionu eur (210 milionů korun). Hrubé výhry vzrostly o 15,9 procenta na 30,7 milionu eur (770 milionů korun). Výborná čísla přitom slibuje Fortuně celý rok, protože fanoušci sázejí na mistrovství světa v hokeji a čeká je fotbalové EURO a letní olympiáda.

Zisk EBITDA z kurzového sázení stoupl o 13,8 procenta na 9,6 milionu eur (240 milionů korun), negativní EBITDA z loterie představovala 1,2 milionu eur (30 milionů korun). Důvodem byly náklady na marketing loterie a na další rozvoj distribuční sítě.

„Hlavním tahounem dvouciferného růstu hrubých výher a další klíčových parametrů v divizi kurzových sázek byla především úspěšná expanze sázení přes internet na všech našich hlavních trzích, včetně nově regulovaného Polska,“ uvedl místopředseda představenstva a dočasný generální ředitel Fortuna Entertainment Group Wilf Walsh.

Fortuna zatím Sazku nedohnala

Fortuně se ale nedaří dohánět největšího konkurenta na loterijím trhu, kterým je Sazka. Její číselné hry Zlatých 11 a Superloto získaly zatím jen desetinový podíl, firma přitom předpokládala dvojnásobek. Supersportovní léto má ale Fortuně chybějící zisk bohatě vynahradit. „Především díky EURU objem sázek u Fortuny vzroste o 8 až 9 procent, výsledky ve druhém kvartálu by měly být výborné,“ míní analytik České spořitelny Petr Bártek.

Euro 2012
Zdroj: ČT24

Olympijské hry sázkaře tradičně tolik nelákají, Fortuna chce proto chuť sázejících povzbudit zvýhodněnými kurzy na české sportovce a bolestným v případě neúspěchu českých barev. Bude se ale muset podělit se svými českými konkurenty.

Firmě se dařilo zejména v segmentu kurzových sázek

Výsledky Fortuny hodnotí analytik makléřské společnosti Cyrrus Jiří Šimara celkově mírně pozitivně. Zejména v segmentu kurzových sázek se podle něj společnosti velmi dařilo. Lví podíl na tom prý měl rozvoj sázení přes internetové aplikace. Otazník zůstává u číselných loterií, které jsou zatím pro firmu spíše přítěží. Ze zveřejněných čísel nejvíce zaujala silná úroveň EBITDA, která překonala očekávaní analytiků o 21 procent, dodal. Akcie Fortuny dopoledne mírně posílily o 0,6 procenta na 98,40 korun.

Výsledky Fortuny
Zdroj: ČT24

V průběhu tří měsíců dosáhly přijaté sázky v kurzovém sázení 108,6 milionu eur (2,7 miliardy korun), což je o 4,9 procenta méně než ve stejném období loni. Hrubé výhry z kurzového sázení meziročně vzrostly o 6,1 procenta na 28,1 milionu eur (700 milionů korun).

Vykázané výsledky ovlivňoval především růst příjmů z on-line sázení. „Nejziskovějším distribučním kanálem je on-line kanál,“ potvrdil i generální ředitel divize kurzového sázení Fortuny Radim Haluza. Hrubé výhry z kurzového sázení přes internet se v prvním čtvrtletí zvýšily o 24,2 procenta na 10,2 milionu eur (255 milionů korun), a to zejména díky růstu na polském a českém trhu. Kurzové sázení v ČR generovalo v prvním čtvrtletí 51 procent celkových přijatých sázek společnosti. Tento podíl se snížil z 53,3 procenta ve stejném období loni. Celkové přijaté sázky klesly o 4,6 procenta na 58,1 milionu eur (1,45 miliardy korun).

Výsledky Fortuny (zdroj: ČT24)