Boj o penze v Británii pokračuje, v ulicích má být na 400 000 lidí

Londýn - Boj o výši penzí v Británii nadále trvá. Statisíce lidí dnes vyšly do ulic, aby daly najevo, že proti plánovaným změnám v penzích jsou připraveni bojovat. Čtyřiadvacetihodinového protestu zaměřeného také proti ubývání pracovních míst a poklesu mezd se účastní státní úředníci, zaměstnanci ve zdravotnictví, členové imigrační služby, vězeňští dozorci, učitelé i policisté, kteří zrovna nemají službu. Tamní odbory očekávají účast až 400 000 lidí.

Je to již třetí stávka za posledních šest měsíců proti penzijním změnám a další v řadě protestů proti hlubokým škrtům, kterými chce vláda snížit rozpočtový deficit. Podle listu Financial Times stávka dopoledne postihla především cestující přilétající ze zemí mimo EU, na pasové kontrole mohou čekat až hodinu.

Podle britské vlády je stávka zbytečná a nečestná

Náměstek ministra pro úřad vlády Francis Maude prohlásil, že stávka je zbytečná a nepřinese nová jednání o penzích. Podle vlády si země nynější systém penzí státních zaměstnanců nemůže dovolit. Je to prý také nečestné, protože v soukromém sektoru jsou penze nižší.

Odboráři ale tvrdí, že podle vládních plánů budou muset platit víc na penze, které budou nižší a začnou se vyplácet později vzhledem ke zvyšování důchodového věku. Šéf odborů státních zaměstnanců PCS Mark Serwotka řekl, že náklady na důchody přitom v poměru k hrubému domácímu produktu klesají. Stejně tak vláda zmrazila platy ve státní správě a v řadě odvětví snižuje počet zaměstnanců.

Celkový dopad dnešní stávky je o něco menší než při podobné stávce v listopadu minulého roku, kdy vyšlo do ulic dokonce 1,5 milionu Britů. „Spor mezi státními zaměstnanci a vládou se vleče už víc než rok, kompromis je v nedohlednu, takže je velice pravděpodobné, že Británie zažije takovýchto stávek v příštích měsících mnohem více,“ tvrdí spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Telefonát Ivana Kytky o stávce v Británii (zdroj: ČT24)
Vydáno pod