MF: Kdo si koupí nemovitost, zaplatí i daň z jejího převodu

Praha - Už od roku 2014 by se nemovitosti mohly kupovat podle nových pravidel. Daň z jejich převodu má nově platit ten, kdo si je pořídí. U některých typů nemovitostí také nebude nutné objednávat znalecké posudky. Informaci potvrdilo ministerstvo financí (MF).

Ministerstvo financí chystá změny

  • Změna první

Od roku 2014 by se pravidla pro prodávajícího nemovitosti mohla změnit. S prodejem nebude mít výdaj, daň z převodu nemovitostí na finančním úřadě totiž nově odvede čerstvý majitel.

„Ve světě je běžnější, že skutečně platí tu daň ten, kdo drží to aktivum, kdo drží ten majetek,“ tvrdí Ladislav Minčič, první náměstek ministra financí.

  • Změna druhá

Ministerstvo financí navíc zvažuje, že si lidé nebudou muset při prodeji bytů a domků objednávat znalecký odhad, což by jim ušetřilo čas i peníze. Posudek, který se zpracovává kvůli dani z převodu nemovitostí, stojí na byt nebo rodinný dům nejčastěji 2 až 5 tisíc korun.

Posudky měly zabránit tomu, aby lidé neplatili daň z převodu z nižší částky, než je cena obvyklá. Proti jejich zrušení nejsou odhadci, podle nich si hodnotu realit mohou bez problémů stanovit na berním úřadě.

„Tuto činnost, domnívám se, by bez problémů mohli zvládnout příslušní úředníci na finančním úřadu, protože k tomu mají dostatek podkladů,“ tvrdí znalec Bedřich Malý.

Pokud bude mít úřad přece jen nějaké pochybnosti, nechá znalecký posudek zpracovat. Udělá tak v případě, že částka bude od obvyklé ceny o více než třetinu nižší.

  • Změna třetí

V případě pozemků a budov pro podnikání posudky sice zůstanou, bude je ale možné odečíst od základu daně.

Loni bylo v Česku uzavřeno přes 400 tisíc kupních a darovacích smluv. Zatímco uvedené změny ministerstvo financí připravuje, vyšší daň z převodu nemovitostí už vláda schválila. Místo dnešních tří procent se budou od příštího roku platit procenta čtyři.